U susret Noći istraživača, Trg Republike u subotu, 17. septembra, postaje ulična laboratorija

U susret Noći istraživača na Trgu Republike kod DNK fontane  u subotu, 17. septembra, građane očekuju zanimljivi eksperimenti. Od 17 do 19 časova istraživači će uz kombinovanje nauke i igre pokazati kako je moguće iskoristiti svakodnevne stvari i igrati se nauke.

Kako od kartona i gumene rukavice napraviti muzički instrument i kako provući štapić kroz balon a da ne pukne samo su neki od eksperimenata koji će dobiti naučnu potporu.

Uz pomoć Cirkusfere svi prisutni će imati priliku da vide žive poluge u vazduhu, kao i žpngliranje lopticama, simboličnim mahunarkama u čast 2016. godine – Međunarodne godine mahunarki.

Svi sadržaji su besplatni, kao i u samoj Noći istraživača koja se održava 30. septembra u 11 gradova Srbije. Cilj ovih događaja je edukacija mladih naraštaja i podizanje svesti o važnosti nauke u svakodnevnom životu.

U sklopu najave Noći istraživača u ponedeljak, 19. septembra, održava se i ”Delikatesni ponedeljak” u KC Gradu sa početkom u 19 časova, a na istraživačkom meniju su pasulj i naučni sladoled od suvog leda.

Noć istraživača finansirana je iz programa Horizont 2020, koji predstavlja najveći program Evropske Unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru programa Marija Sklodovska Kiri.

Koordinator ReFocus projekata Noći istraživača u Srbiji je Institut za biološka istraživanja ”Siniša Stanković” sa partnerima, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Niša, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca.

Noć istraživača 2016.

Istražite više o programu Noći istraživača u Beogradu

Istražite više o programu Noći istraživača u Novom Sadu

Istražite više o programu u svim gradovima na sajtu Noći istraživača

Istražite više o EU projektima Noć istraživača

Istražite više o uličnom performansu povodom Noći istraživača

Istražite više  o konferenciji za novinare Noć istraživača

Pogledajte promotivni video za Naučni kamion

Istražite više o Naučnom kamionu

 

podeli
povezano
Toplo hladno u Novom Sadu
Na četiri ćoška u Beogradu