U centru

U okviru Otvorenog poziva, od ukupno 81 pristiglih prijava izabran je rad koji će Centar za promociju nauke producirati u okviru ovogodišnjeg art+science programa
Ovogodišnje, četvrto izdanje projekta „Karavan za klimu“, biće predstavljeno kroz izložbu koja se otvara u Francuskom institutu u Novom Sadu, u sredu, 22. marta, u 14 časova.
Prvi događaj u okviru Climateurope2 projekta, onlajn festival (Vebstival) na temu dijaloga nauke i društva o klimatskim servisima, održaće se 22–24. marta. Prijave su otvorene na linku ispod, a učešće je besplatno.
Ovogodišnji Javni poziv za podnošenje prijava za finansijsku podršku projektima promocije i popularizacije nauke završen je u sredu, 15. marta, u 12 časova. Konkurs je bio otvoren od 14. februara na stranici Centra za promociju nauke.
Centar za promociju nauke u saradnji sa Muzejom nauke i tehnike u Beogradu organizuje izložbu „Priključi se na tehnologije - anatomija jedne evolucije“. Izložba se otvara u četvrtak, 16. marta, u 18 časova.
Kakva je uloga žena u nauci, koje je njihovo mesto i kakav je njihov značaj? Kakve izazove su morale da savladaju u prošlosti, a šta sve očekuje žene koje se danas opredele za naučnu karijeru? Uz sva ova pitanja, obeležavamo još jedan 8. mart, Dan žena.
Na konkursu za srednje škole iz cele zemlje, koji je u decembru raspisala Grupa za obrazovanje, izabrano je 11 koje su ispunile uslove na najsadržajniji način. Mejkers labovi podrazumevaju renoviranje prostora, obezbeđivanje savremene opreme i programa koji unapređuju i inoviraju rad nastavnika i učenika.
Centar za promociju nauke, Nordeus fondacija i Matematički institutu SANU pozivaju nastavnike i učenike da učestvuju u istraživanju nivoa buke u okruženju svoje škole, koje razvijaju u saradnji sa Nacionalnim institutom za okeaonografiju i eksperimentalnu geofiziku (OGS) iz Trsta.
Uoči ovogodišnje, tradicionalne manifestacije Maj mesec matematike (M3), kojom Centar za promociju nauke već dvanaest godina popularizuje matematiku, srednjoškolci Srbije mogu da se prijave za učešće u programu M3 lab, koji podstiče matematičku pismenost, kritičko mišljenje i maštovitost.
Centar za promociju nauke raspisao je Javni poziv za finansijsku podršku projektima promocije i popularizacije nauke u 2023. godini.
CPN organizuje radionice za nastavnike STEM oblasti pod nazivom Naučno obrazovanje za odgovorno društvo - STEM trening u Novom Pazaru, Kranjevu i Raškoj 6. i 7. februara
Kao i svake godine, CPN finansijski podržava pojedince, timove i institucije koji imaju dobre i inovativne ideje u oblasti promocije nauke, sa ciljem da se podigne naučna pismenost u Srbiji.
Pozivamo vas da se prijavite na radionice Centra za promociju nauke o nedoumicama i rizicima koje pred nas stavljaju tehnologije u nastajanju: digitalna proširena stvarnost, klimatski inženjering i neurotehnologije. Na radionicama u Naučnom klubu – 7, 8. i 9. februara – moći ćete da se oprobate u novoj društvenoj igri i kao jedan od članova Svetskog građanskog veća učestvujete u donošenju odluka važnih za budućnost čovečanstva
CPN organizuje radionice za nastavnike STEM oblasti (eng. STEM: science, technology, engineering and mathematics) pod nazivom Naučno obrazovanje za odgovorno društvo - STEM trening u Loznici i Osečini 1. februara.
CPN organizuje radionice za nastavnike STEM oblasti pod nazivom Naučno obrazovanje za odgovorno društvo – STEM trening u Kosjeriću i Užicu 25. januara
Centar za promociju nauke u 2023. godini nastavlja da organizuje brojne aktivnosti koje istražuju dinamični međuprostor nauke i umetnosti i komuniciraju naučne i tehnološke teme i njihov uticaj na društvo i životnu sredinu.
Iz štampe je izašao 31. broj časopisa Elementi!
Grupa za obrazovanje, koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa „Digitalna Srbija“, do sada je otvorila četiri Mejkers laba, a u narednom polugodištu planirano je još šest.
Konferencija posvećena naučnoj komunikaciji i konceptu otvorene nauke – Open Science Communication Conference –  održana je u Beogradu, u Jugoslovenskoj kinoteci, 24. i 25. novembra.
I ovog zimskog raspusta, Centar za promociju nauke i Odeljenje za kulturu Ambasade Mađarske, Kolegijum Hungarikum Beograd, sada već tradicionalno, po peti put organizuju zimski Dečji naučni kamp – DNK. Ove godine kamp se realizuje u partnerstvu sa Muzejom nauke i tehnike.