U petak, 30. septembra, u 11 gradova širom Srbije održava se sedma po redu Noć istraživača

 

Kao i svakog poslednjeg petka u septembru, u petak 30. septembra se održava velika naučnopopularna manifestacija Noć istraživača. Ove, sedme godine po redu, sa sloganom „Istraži, pokaži, znanje potraži“, Noć istraživača gostuje u 11 gradova širom Srbije, po prvi put realizovana kroz dva projekta – Cool&Hot ReFocuS. Na oba projekta je partner Centar za promociju nauke.

Noć istraživača je osmišljena tako da posetioci svih uzrasta imaju prilike da se upoznaju sa naučnim saznanjima, razgovaraju sa istraživačima i učestvuju u naučnim eksperimentima, kroz bogat naučnopopularni program koji traje od 17 do 22 časa.

Projekat Cool&Hot, čiji je koordinator Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, organizuje Noć istraživača u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Šapcu. Ove godine je njihova tema cool, a šta to tačno znači zavisi od mesta na kojem se nalazite: u Novom Sadu je jedna od stvari koja vas očekuje opušten razgovor sa naučnikom uz sladoled, a u Šapcu imate prilike da naučite o vremenskim neprilikama.

Organizatori ovog projekta su, pored Fakulteta tehničkih nauka i Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Kreativno-edukativni centar, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin, Udruženje naučnih komunikatora Nauka i Centar za promociju nauke.

Projektom ReFocuS koordinira Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, koji Noć istraživača organizuje u 7 gradova: u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Inđiji, Požarevcu, Pirotu i Petnici, sa partnerima Prirodno-matematičkim fakultetom u Nišu, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.

Osnovna ideja projekta ReFocuS su migracije, i veliki deo sadržaja u navedenim gradovima je posvećen upravo kretanjima – kako istorijskim, tako i onim savremenim, ali i „migracijama“ kao ključu za razumevanje različitih naučnih pojmova, od obrazovanja do putovanja signala kroz nervne ćelije.

U mesecima pre Noći istraživača organizovan je, kao i prethodnih godina, čitav niz pratećih programa, od kojih je jedan bio putovanje Naučnog kamiona od Beograda, preko Sente i Ćuprije, do Subotice, u kojem su lokalni saradnici projekta Noć istraživača organizovali sopstveni program izložbi, predavanja i radionica.

Noć istraživača je evropski događaj, koji 30. septembra puni jedanaest godina. Prethodne godine, u jubilarnoj 10. Evropskoj noći istraživača učestvovalo je čak 250 gradova širom kontinenta. Manifestacija je finansijski podržana od strane fonda Marija Sklodovski-Kiri, dela evropskog programa Horizont 2020.

Noć istraživača 2016.

Istražite više o programu Noći istraživača u Beogradu

Istražite više o programu Noći istraživača u Novom Sadu

Istražite više o programu u svim gradovima na sajtu Noći istraživača

Istražite više o EU projektima Noć istraživača

Istražite više o uličnom performansu povodom Noći istraživača

Istražite više  o konferenciji za novinare Noć istraživača

Pogledajte promotivni video za Naučni kamion

Istražite više o Naučnom kamionu

 

podeli
povezano
Toplo hladno u Novom Sadu
Na četiri ćoška u Beogradu