Šta vas sve čeka u petak 30. septembra u Novom Sadu? 

FOTO: Noć istraživača 2015.

Noć istraživača se u petak 30. septembra održava na dve lokacije u Novom Sadu, od 16 sati do 1 sat posle ponoći. Kako je najavio projekat Cool&Hot, koji ove godine organizuje Noć istraživača u Novom Sadu, Subotici, Šapcu i Zrenjaninu, tema ovogodišnje manifestacije je cool nauka – od nauke niskih temperatura do opuštenih razgovora sa nekim od naših najuspešnijih istraživača.

U tržnom centru BIG, Noć istraživača počinje već popodne, od 15 časova, raznovrsnim programom radionica i naučnopopularnih eksponata, od kriohirurgije i terapeutske hipotermije, preko hemije leda, do robota koji pravi iglo.

Pored programa koji je doslovno cool, tu su i lebdeće čigre, levitirajući voz Maglev, kriptografija, bihevioralna genetika, ferofluidi, optičke iluzije, kao i posebna soba u kojoj sve postaje džinovsko. U tržnom centru BIG su stacionirani i domaći istraživači, spremni da na bilo koju temu proćaskaju sa posetiocima uz cool poslasticu – sladoled.

Drugi deo programa organizovan je u klubu The Quarter na adresi Bulevar Despota Stefana 5, i počinje u 20 časova predavanjem o ručno pravljenom pivu, kao i degustacijom posebnog „istraživačkog piva“ koje stiže iz laboratorije RazBeerbriga. Kako najavljuje projekat Cool&Hot, u pitanju je pivo od kojeg mozak, za promenu, bolje radi.

Nakon predavanja i degustacije počinje naučni kviz, u kojem mogu učestvovati svi posetioci, ali ekipe mogu imati najviše pet članova. Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju SCEN planira radionicu u kojoj se, uz pomoć različitih materijala, izvora svetla i video projektora, uživo u klubu The Quarter stvara video materijal.

Novosadska Noć istraživača se završava svirkom zvanom Science jam, u kojoj nastupaju četiri benda koju čine studenti, predavači i istraživači sa univerziteta i instituta u Beogradu i Novom Sadu: mistakemistake, DOF, Johnny Almost i Vrata naroda.

Kako najavljuje Cool&Hot, pošto je ove godine tema cool, naredne godine će Noć istraživača biti hot.

Noć istraživača 2016.

Istražite više o programu Noći istraživača u Beogradu

Istražite više o programu Noći istraživača u Novom Sadu

Istražite više o programu u svim gradovima na sajtu Noći istraživača

Istražite više o EU projektima Noć istraživača

Istražite više o uličnom performansu povodom Noći istraživača

Istražite više  o konferenciji za novinare Noć istraživača

Pogledajte promotivni video za Naučni kamion

Istražite više o Naučnom kamionu

 

podeli
povezano
Na četiri ćoška u Beogradu
Noć istraživača 2016