Na konferenciji za novinare u Domu omladine održane 28. septembra predstavljen je beogradski program Noći istraživača

FOTO: Noć istraživača 2015.

U Domu omladine u Beogradu, na konferenciji za novinare 28. septembra, predstavnici Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, koordinatora projekta ReFocuS, predstavili su program Noći istraživača za Beograd, u kojem se, kao i u 10 drugih gradova širom zemlje, 30. septembra od 17 do 22 časa organizuje niz naučnopopularnih manifestacija.

Beogradski program Noći istraživača su predstavili naučni saradnici Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ dr Tanja Adnađević, koja je i koordinatorka projekta ReFocuS, i dr Vladimir Jovanović, kao i istraživači saradnici i doktorandi na Institutu Marija Rajičić i Marjana Brkić. Razgovor je moderirala Zorana Minčić, PR Noći istraživača.

Glavna tema Noći istraživača u okviru projekta ReFocuS su migracije. U Beogradu, posetioci Noći istraživača mogu naučiti o migracijama na glavnoj lokaciji događaja – na Savskom šetalištu ispod Kalemegdana.

Tamo istraživači iz Narodnog muzeja, Etnografskog instituta SANU, Društva za zaštitu ptica Srbije, IS Petnice i mnogih drugih ustanova planiraju predavanja na otvorenom, radionice i izložbe kako o ljudskim migracijama, savremenim i kroz istoriju, tako i o migracijama ptica selica, kretanju vode kroz prirodu, udaljenim planetama i mnogim drugim temama inspirisanim, doslovno ili simbolično, pojmom migracija.

Na Kalemegdanu se organizuje i deo još jednog programa ovogodišnje Noći istraživača – „Četiri ćoška“, koji čine četiri tematski različite, ali povezane celine. Rad sa decom, školama i lokalnim zajednicama predstavljaju nastavnice iz Dvanaeste beogradske gimnazije u „Lokalnom ćošku“ kod fontane Borba na Kalemegdanu. Sa druge strane, o saradnji sa Evropskom unijom i međunarodnoj mobilnosti naučnika i istraživačkih projekata pričaju neki od naših najuspešnijih istraživača u „EU ćošku“ u Francuskom institutu.

U „Evo ćošku“ se kroz igru, razgovore i kviz  uči o evolucionim mehanizmima, ali i važnosti migracija za proces evolucije, takođe na Kalemegdanu, blizu fontane Borba. Konačno, „Viki ćošak“ se bavi korišćenjem „Vikipedije“ u obrazovanju i istraživanju, i u okviru ovog „Ćoška“, u Muzeju Vuka i Dositeja, posetioci imaju prilike da nauče kako se mogu uključiti u rad najveće svetske besplatne internet enciklopedije.

Pored „Četiri ćoška“ i razgovora i radionica inspirisanih migracijama, u Beogradu se u okviru Noći istraživača organizuje i kviz „Nadmudrivanje sa naučnikom“, i to u baru Baranoya.

Otvoren je i konkurs „Naučni inkubator“, program projekta ReFocus u okviru kojeg đaci širom Srbije mogu poslati svoje ideje za naučne projekte, čiji će pobednici – pet najboljih projekata – imati priliku da 2017. godine budu realizovani u Istraživačkoj stanici Petnica. Konkurs je otvoren do 15. decembra.

Projekat ReFocuS, pored Beograda, organizuje Noć istraživača i u Nišu, Kragujevcu, Petnici, Požarevcu, Inđiji i Pirotu, sa partnerima Prirodno-matematičkim fakultetom u Nišu, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.

Pored projekta ReFocuS, Noć istraživača organizuje i projekat Cool&Hot, kojim koordinira Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, i koji organizuje program u Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu i Subotici, na kojem je CPN takođe jedan od partnera.

Noć istraživača 2016.

Istražite više o programu Noći istraživača u Beogradu

Istražite više o programu Noći istraživača u Novom Sadu

Istražite više o programu u svim gradovima na sajtu Noći istraživača

Istražite više o EU projektima Noć istraživača

Istražite više o uličnom performansu povodom Noći istraživača

Istražite više  o konferenciji za novinare Noć istraživača

Pogledajte promotivni video za Naučni kamion

Istražite više o Naučnom kamionu

 

podeli
povezano
Toplo hladno u Novom Sadu
Noć istraživača 2016