„Мај месец математике“ затворен је трибином 31. мајa, у 19 часова, у ЦПН Научном клубу, којом се обележило 60 година од смрти једног од највећих математичара 20. века

 

„Предлажем да размотримо питање: Могу ли машине да мисле?“, речи су којима Тјуринг отвара свој рад из 1950. Рачунарске машине и интелигенција. Заједно са остатком опуса британског математичара, овај рад представља основу на којој је грађена и усавршавана комплексна идеја о могућности да постоје интелигентни рачунари.

Поводом 60 година од смрти бриљантног математичара, криптолога и теоретичара рачунарских наука Алана Тјуринга, Центар за промоцију науке организoвао је трибину Тјуринг, 60 година после. Трибина је одржана 31. маја, у 19 часова, у ЦПН Научном клубу, на адреси Кнез Михаилова 5.

На трибини су говорили Милан Божић, са Математичког факултета, Ана Јешић, из Издавачке куће Хеликс, и Душан Маљковић, из Центра за квир студије. Модератор трибине био је Слободан Бубњевић, ЦПН.

Алан Тјуринг је творац Тјурингове машине, једноставног уређаја за манипулисање симболима, који може да симулира логику било ког рачунара, и Тјуринговог теста, који би могао утврдити да ли машина може да покаже интелигенцију. Фасциниран потенцијалом наука које су се рађале током Другог светског рата и невероватно надарен за разумевање тадашњих чуда модерне технологије и рачунара, Тјуринг игра изузетно важну улогу у дешифровању немачких порука.

Узлазну путању каријере ингениозног научника прекида трагични догађај. Алан Тјуринг себи одузима живот 1954, само две године након што је оптужен за велику непристојност пошто је признао да је био у љубавној вези са другим мушкарцем. Хомосексуалност је тада још била кривично дело у Британији, а помиловање и извињење које му је премијер Велике Британије доделио готово 60 година након смрти, стоје угравирани на табли његове родитељске куће.

Центар за промоцију науке подсетио је на значај идеје на којој је Алан Тјуринг пасионирано радио, те окупио математичаре и познаваоце рада ексцентричног генија, на трибини одржаној поводом годишњице његове смрти.  

ЦПН Трибина

Тјуринг, 60 година после

Субота, 31. мај, 19 часова

ЦПН Научни клуб, Кнез Михаилова 5

Учесници:

Проф. др Милан Божић, Математички факултет у Београду

Ана Јешић, Издавачка кућа Хеликс

Душан Маљковић, Центар за квир студије

Модератор:

Слободан Бубњевић, ЦПН

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе