„Maj mesec matematike“ zatvoren je tribinom 31. maja, u 19 časova, u CPN Naučnom klubu, kojom se obeležilo 60 godina od smrti jednog od najvećih matematičara 20. veka

 

„Predlažem da razmotrimo pitanje: Mogu li mašine da misle?“, reči su kojima Tjuring otvara svoj rad iz 1950. Računarske mašine i inteligencija. Zajedno sa ostatkom opusa britanskog matematičara, ovaj rad predstavlja osnovu na kojoj je građena i usavršavana kompleksna ideja o mogućnosti da postoje inteligentni računari.

Povodom 60 godina od smrti briljantnog matematičara, kriptologa i teoretičara računarskih nauka Alana Tjuringa, Centar za promociju nauke organizovao je tribinu Tjuring, 60 godina posle. Tribina je održana 31. maja, u 19 časova, u CPN Naučnom klubu, na adresi Knez Mihailova 5.

Na tribini su govorili Milan Božić, sa Matematičkog fakulteta, Ana Ješić, iz Izdavačke kuće Heliks, i Dušan Maljković, iz Centra za kvir studije. Moderator tribine bio je Slobodan Bubnjević, CPN.

Alan Tjuring je tvorac Tjuringove mašine, jednostavnog uređaja za manipulisanje simbolima, koji može da simulira logiku bilo kog računara, i Tjuringovog testa, koji bi mogao utvrditi da li mašina može da pokaže inteligenciju. Fasciniran potencijalom nauka koje su se rađale tokom Drugog svetskog rata i neverovatno nadaren za razumevanje tadašnjih čuda moderne tehnologije i računara, Tjuring igra izuzetno važnu ulogu u dešifrovanju nemačkih poruka.

Uzlaznu putanju karijere ingenioznog naučnika prekida tragični događaj. Alan Tjuring sebi oduzima život 1954, samo dve godine nakon što je optužen za veliku nepristojnost pošto je priznao da je bio u ljubavnoj vezi sa drugim muškarcem. Homoseksualnost je tada još bila krivično delo u Britaniji, a pomilovanje i izvinjenje koje mu je premijer Velike Britanije dodelio gotovo 60 godina nakon smrti, stoje ugravirani na tabli njegove roditeljske kuće.

Centar za promociju nauke podsetio je na značaj ideje na kojoj je Alan Tjuring pasionirano radio, te okupio matematičare i poznavaoce rada ekscentričnog genija, na tribini održanoj povodom godišnjice njegove smrti.  

CPN Tribina

Tjuring, 60 godina posle

Subota, 31. maj, 19 časova

CPN Naučni klub, Knez Mihailova 5

Učesnici:

Prof. dr Milan Božić, Matematički fakultet u Beogradu

Ana Ješić, Izdavačka kuća Heliks

Dušan Maljković, Centar za kvir studije

Moderator:

Slobodan Bubnjević, CPN

podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape