У центру

У оквиру Отвореног позива, од укупно 81 пристиглих пријава изабран је рад који ће Центар за промоцију науке продуцирати у оквиру овогодишњег art+science програма
Овогодишње, четврто издање пројекта „Караван за климу“, биће представљено кроз изложбу која се отвара у Француском институту у Новом Саду, у среду, 22. марта, у 14 часова.
Први догађај у оквиру Climateurope2 пројекта, онлајн фестивал (Вебстивал) на тему дијалога науке и друштва о климатским сервисима, одржаће се 22–24. марта. Пријаве су отворене на линку испод, а учешће је бесплатно.
Овогодишњи Јавни позив за подношење пријава за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке завршен је у среду, 15. марта, у 12 часова. Конкурс је био отворен од 14. фебруара на страници Центра за промоцију науке.
Центар за промоцију науке у сарадњи са Музејом науке и технике у Београду организује изложбу „Прикључи се на технологије - анатомија једне еволуције“. Изложба се отвара у четвртак, 16. марта, у 18 часова.
Каква је улога жена у науци, коje је њиховo место и какав је њихов значај? Какве изазове су морале да савладају у прошлости, а шта све очекује жене које се данас определе за научну каријеру? Уз сва ова питања, обележавамо још један 8. март, Дан жена.
На конкурсу за средње школе из целе земље, који је у децембру расписала Група за образовање, изабрано је 11 које су испуниле услове на најсадржајнији начин. Мејкерс лабови подразумевају реновирање простора, обезбеђивање савремене опреме и програма који унапређују и иновирају рад наставника и ученика.
Центар за промоцију науке, Нордеус фондација и Математички институту САНУ позивају наставнике и ученике да учествују у истраживању нивоа буке у окружењу своје школе, које развијају у сарадњи са Националним институтом за океаонографију и експерименталну геофизику (OGS) из Трста.
Уочи овогодишње, традиционалне манифестације Мај месец математике (М3), којом Центар за промоцију науке већ дванаест година популаризује математику, средњошколци Србије могу да се пријаве за учешће у програму М3 лаб, који подстиче математичку писменост, критичко мишљење и маштовитост.
Центар за промоцију науке расписао је Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције и популаризације науке у 2023. години.
ЦПН организује радионице за наставнике СТЕМ области под називом Научно образовање за одговорно друштво - СТЕМ тренинг у Новом Пазару, Крањеву и Рашкој 6. и 7. фебруара
Као и сваке године, ЦПН финансијски подржава појединце, тимове и институције који имају добре и иновативне идеје у области промоције науке, са циљем да се подигне научна писменост у Србији.
Позивамо вас да се пријавите на радионице Центра за промоцију науке о недоумицама и ризицима које пред нас стављају технологије у настајању: дигитална проширена стварност, климатски инжењеринг и неуротехнологије. На радионицама у Научном клубу – 7, 8. и 9. фебруара – моћи ћете да се опробате у новој друштвеној игри и као један од чланова Светског грађанског већа учествујете у доношењу одлука важних за будућност човечанства
ЦПН организује радионице за наставнике СТЕМ области (енг. STEM: science, technology, engineering and mathematics) под називом Научно образовање за одговорно друштво - СТЕМ тренинг у Лозници и Осечини 1. фебруара.
ЦПН организује радионице за наставнике СТЕМ области под називом Научно образовање за одговорно друштво – СТЕМ тренинг у Косјерићу и Ужицу 25. јануара
Центар за промоцију науке у 2023. години наставља да организује бројне активности које истражују динамични међупростор науке и уметности и комуницирају научне и технолошке теме и њихов утицај на друштво и животну средину.
Из штампе је изашао 31. број часописа Елементи!
Група за образовање, коју чине Нордеус Фондација, Центар за промоцију науке, Достигнућа младих у Србији и Иницијатива „Дигитална Србија“, до сада је отворила четири Мејкерс лаба, а у наредном полугодишту планирано је још шест.
Конференција посвећена научној комуникацији и концепту отворенe науке – Open Science Communication Conference –  одржана је у Београду, у Југословенској кинотеци, 24. и 25. новембра.
И овог зимског распуста, Центар за промоцију науке и Одељење за културу Амбасаде Мађарске, Колегијум Хунгарикум Београд, сада већ традиционално, по пети пут организују зимски Дечји научни камп – ДНК. Ове године камп се реализује у партнерству са Музејом науке и технике.