Након открића које и у Србији изазива незапамћено интересовање, забележена изузетна посета на ЦПН трибини, 25. фебруара

 

Због изузетно великог интересовања публике Елементаријума, али и скоро свих других медија у Србији, Центар за промоцију науке организовао је трибину посвећну открићу века ­­­­­­– ­­ гравитационим таласима. Трибина је, као и све ЦПН трибине, организована у Великој сали СКЦ-а, у четвртак, 25. фебруара, у 19 часова. Улаз је био слободан.

Након што је у четвртак, 11. фебруара, америчка национална научна фондација објавила да су LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) детектори открили гравитационе таласе, ова вест је убрзо проглашена открићем века. Уочене гравитационе таласе су проузроковале две црне рупе пре 1,3 милијарде година, а постојање оваквих таласа је теоријски предвидео Алберт Ајнштајн. Данас, скоро 100 година након Ајнштајнове претпоставке, постојање гравитационих таласа је потврђено, што пружа нове могућности у посматрању универзума.

Како би се ово спектакуларно откриће, његов значај и последице детаљније објаснили, ЦПН је на фебруарску трибину позвао наше познате научнике који на популаран и јасан начин објашњавају научне феномене.

На трибини је учествовао др Александар Богојевић, физичар  и директор Института за физику у Београду, који се током своје успешне каријере у САД и Србији бавио темама повезаним са гравитацијом и структуром материје. Поред њега, о модерној физици говорио је и др Милован Шуваков, физичар и помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, који је широј јавности постао познат након открића нових решења три века старог Њутновог гравитационог проблема три тела. О астрофизици и последицама открића на LIGO детекторима говорила је Др Драгана Илић, астрофизичар са Математичког факултета у Београду, која се бави истраживањем активних галактичких језгара. 

Модератор трибине био је Слободан Бубњевић, уредник часописа Елементи.

Livestream пренос трибине могао се пратити овде:

 

ЦПН трибина

Одалке долазе гравитациони таласи?

Четвртак, 25. фебруар, 19 часова

Велика сала СКЦ-а

Учесници:

  • др Александар Богојевић, физичар, директор Института за физику у Београду
  • др Милован Шуваков, физичар, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја
  • др Драгана Илић, астрофизичар, Математички факултету Београду

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, уредник ЦПН часописа Елементи

 

подели
повезано
Личне звездане мапе
Колико науке желе грађани?