Иза већине резултата који померају границе науке у 21. веку стоје пажљиво формирани и вођени научни тимови. Било да су у питању сарадње између неколико институција, или велики међудржавни конзорцијуми, ефективна комуникација наметнула се као један од најважнијих елемената међународних истраживачких пројеката.

На предавању које ће одржати астрофизичар и научни комуникатор др Дарко Доневски биће речи о изазовима вођења међународних научних пројеката, као и о могућим одговорима на следећа питања:

Како изградити динамично и инклузивно окружење у научном тиму? Да ли постоје јединствени рецепти за превазилажење конфликтних ситуација током тимског истраживања? Како научна комуникација може да мотивише истраживачице и истраживаче у раном стадијуму каријере да конципирају и предложе своје пројекте?

Први део предавања биће посвећен иновативним техникама комуникације унутар научних колаборација. Током другог дела биће представљени неки од успешних примера из модерне академске праксе.

 

Време одржавања: 8. јун 2023. 13-15 часова

Место: Научни клуб Центра за промоцију науке, Краља Петра 46, Београд. Види адресу на Google Maps

Начин пријављивања: Пријаву за учешће можете попунити ОВДЕ. Рок за пријаве је отворен до 1. јуна 2023, у 17 часова, а одабрани полазници ће бити контактирани путем имејла. Број учесника је ограничен на 30. Курс је бесплатан за све учеснике.

 

О аутору и реализатору семинара:

Др Дарко Доневски је астрофизичар, писац и научни комуникатор. Докторирао је астрофизику и космологију на Универзитету Екс-Марсеј у Француској, а постдокторска истраживања је обављао на Универзитету Торонто и институту SISSA у Трсту. Главна област његових истраживања је еволуција далеких галаксија. Тренутно предводи међународни пројекат „Прашина у раном свемиру“ на институтима за астрофизику у Трсту и Варшави. Члан је тима астронома који је недавно открио најудаљеније јато галаксија у космосу. Поред истраживања, дуги низ година се бави различитим облицима научне комуникације. Објавио је многобројне популарне научне чланке, а активно промовише модерну науку широј јавности у Србији кроз ауторске есеје у часопису Елементи. Аутор је Курса из научне комуникације за докторанткиње и докторанде свих профила.

Фото: Марко Рисовић
подели