Iza većine rezultata koji pomeraju granice nauke u 21. veku stoje pažljivo formirani i vođeni naučni timovi. Bilo da su u pitanju saradnje između nekoliko institucija, ili veliki međudržavni konzorcijumi, efektivna komunikacija nametnula se kao jedan od najvažnijih elemenata međunarodnih istraživačkih projekata.

Na predavanju koje će održati astrofizičar i naučni komunikator dr Darko Donevski biće reči o izazovima vođenja međunarodnih naučnih projekata, kao i o mogućim odgovorima na sledeća pitanja:

Kako izgraditi dinamično i inkluzivno okruženje u naučnom timu? Da li postoje jedinstveni recepti za prevazilaženje konfliktnih situacija tokom timskog istraživanja? Kako naučna komunikacija može da motiviše istraživačice i istraživače u ranom stadijumu karijere da koncipiraju i predlože svoje projekte?

Prvi deo predavanja biće posvećen inovativnim tehnikama komunikacije unutar naučnih kolaboracija. Tokom drugog dela biće predstavljeni neki od uspešnih primera iz moderne akademske prakse.

 

Vreme održavanja: 8. jun 2023. 13-15 časova

Mesto: Naučni klub Centra za promociju nauke, Kralja Petra 46, Beograd. Vidi adresu na Google Maps

Način prijavljivanja: Prijavu za učešće možete popuniti OVDE. Rok za prijave je otvoren do 1. juna 2023, u 17 časova, a odabrani polaznici će biti kontaktirani putem imejla. Broj učesnika je ograničen na 30. Kurs je besplatan za sve učesnike.

 

O autoru i realizatoru seminara:

Dr Darko Donevski je astrofizičar, pisac i naučni komunikator. Doktorirao je astrofiziku i kosmologiju na Univerzitetu Eks-Marsej u Francuskoj, a postdoktorska istraživanja je obavljao na Univerzitetu Toronto i institutu SISSA u Trstu. Glavna oblast njegovih istraživanja je evolucija dalekih galaksija. Trenutno predvodi međunarodni projekat „Prašina u ranom svemiru“ na institutima za astrofiziku u Trstu i Varšavi. Član je tima astronoma koji je nedavno otkrio najudaljenije jato galaksija u kosmosu. Pored istraživanja, dugi niz godina se bavi različitim oblicima naučne komunikacije. Objavio je mnogobrojne popularne naučne članke, a aktivno promoviše modernu nauku široj javnosti u Srbiji kroz autorske eseje u časopisu Elementi. Autor je Kursa iz naučne komunikacije za doktorantkinje i doktorande svih profila.

Foto: Marko Risović
podeli