„Како комуницирати савремену науку?“ је тродневни интердисциплинарни курс који за циљ има да разне облике отворене комуникације стави у контекст данашње науке и њеног значаја за друштво. Реч је о првом специјализованом курсу овог типа, намењеном студентима мастер и докторских студија свих области, као и младим истраживачима у Србији.

Основни циљ курса је да кроз заједничку анализу практичних примера из светске научне праксе учесницима приближи важност ефикасне комуникације науке у различитим доменима, као и њене главне алате. Неке од тема којима се курс бави су:

Како планирамо и реализујемо истраживачку идеју? Како сарађујемо у процесу истраживања? На који начин комуницирамо научне информације различитој публици? Однос науке и медија. Коришћење комуникације науке у циљу друштвеног развоја.

Фото: Марко Рисовић

Време одржавања: 15.12.2022 – 17.12.2022.

Место: Научни клуб Центра за промоцију науке, Краља Петра 46, Београд. Види адресу на Google Maps

Начин пријављивања: Пријаву за учешће можете попунити ОВДЕ. Рок за пријаве је отворен до 2. децембра, у 17 часова, а одабрани полазници ће бити контактирани путем мејла. Број учесника је ограничен на 25. Курс је бесплатан за све учеснике.

 

Аутор курса и предавач је др Дарко Доневски, доктор астрофизике и научни комуникатор. У свакодневним дискусијама учествоваће и гости из различитих области: др Елена Милани (стручна сарадница на Европском институту за научну комуникацију у Олденбургу), др Владимир Лукић (физичар и предавач на Стивенс институту за технологију у Њу Џерсију), др Натали Старки (списатељица и научна комуникаторка, продуценткиња програма у Краљевском хемијском друштву у Лондону) и Иван Умељић (уредник часописа Елементи, Центар за промоцију науке).

Радионицу организује Центар за промоцију науке у просторијама Научног клуба (Краља Петра 46, Београд), од 15. до 17. децембра.

Полазници курса 2021. године, фото: Марко Рисовић

 

О аутору и реализатору курса

Др Дарко Доневски је астрофизичар, писац и научни комуникатор. Докторирао је астрофизику и космологију на Универзитету Екс-Марсеј у Француској, а главна област његових истраживања је еволуција далеких галаксија. Тренутно предводи велики европски пројекат „Прашина у раном свемиру“ на институтима за астрофизику у Трсту и Варшави. Члан је тима који је недавно открио најудаљеније јато галаксија у космосу. Поред истраживања, дуги низ година се бави различитим облицима научне комуникације. Објавио је многобројне популарне научне чланке, а активно промовише савремену науку широј јавности у Србији кроз ауторске есеје у часопису Елементи. Оснивач је првог курса из модерне научне комуникације за докторанде и докторанткиње свих профила.

Контакт: darkdonevski@gmail.com

О гостима

Др Елена Милани је научница која се бави визуелним представљањем науке у медијима. Докторирала је на Универзитету у Бристолу (УК), а тренутно је ангажована као стручна сарадница на Европском институту за научну комуникацију у Олденбургу, Немачка.

Др Владимир Лукић је предавач на Стивенс институту за технологију у Њу Џерсију. Физичар по струци, докторирао је на Универзитету Илиноис, а годинама пасионирано преноси знање из природних наука академцима у САД.

Др Натали Старки је списатељица и научна комуникаторка, продуценткиња програма у Краљевском хемијском друштву у Лондону. Уређивала је неколико епизода Star Talk подкаста са Нилом де Грас Тајсоном, а сарадница је научних програма на Би-Би-Сију и часописа New Scientist.

Иван Умељић је уредник часописа Елементи, који издаје Центар за промоцију науке. Руководилац је Сектора за издаваштво и медијску продукцију.

 

Програм курса

Четвртак, 15. децембар

10:15-10:45 Долазак

10:45-11:15 Најава

11:15-12:10 Глобални значај научне комуникације: Зашто и како комуницирамо модерну науку?

12:15-13:00 Примери и дискусија

13:00-14:00 Пауза за ручак

14:10-15:45 Комуникација у великим међународним колаборацијама: Од плана до открића… и шта даље?

16:00-17:00 Визуелна анализа вакцинацијских кампања на социјалним мрежама (гошћа: др Елена Милани, УЗЕ Бристол)

 

Петак, 16. децембар

11:00-12:30 Комуницирање науке ка јавности I: Однос науке и друштва – како причати о науци сегментираној публици?

12:30-13:00 Дискусија

13:00-14:00 Пауза за ручак

14:10-15:25 Комуницирање науке ка јавности II: Планирање и писање научних грантова

15:30-16:15 Квалитет научне комуникације (Иван Умељић, Центар за промоцију науке)

16:15-16:50 Планирање каријере: Улога научне комуникације (гошћа: др Натали Старки, Краљевско хемијско друштво у Лондону)

16:50-17:30 Научна едукација у међународном окружењу (гост: др Владимир Лукић, Стивенс институт за технологију, Њу Џерси)

 

Субота, 17. децембар

10:15-13:00 Дебата: Научна комуникација и медији (учествују бивши полазници и гости)

13:00-14:00 Пауза за ручак

14:10-14:30 Подела сертификата

подели