Галерија науке и техније САНУ је у четвртак 15. јануара, била домаћин предавању о климатским променама из програма Climate Reality Project, у оквиру изложбе „Пети извештај“

Центар за промоцију науке и Галерија науке и технике САНУ су у четвртак 15. јануара организовали сунаучнопопуларно предавање чија тема су биле климатске промене. Ово предавање једно је од многих из глобалног програма Climate Reality Project. Предавање је одржао Ђорђе Самарџија, инжењер, оснивач и директор организације Један степен Србија, члан Climate Reality Leadership Corps мреже и аутор блога Добар предак.

Током предавања било је речи о климатским променама и научним доказима о овом глобалном проблему. Чак 12 година у последњих 16 сматра се најтоплијим годинама од када се врше мерења. У Сједињеним Америчким Државама 2012. година сматра се најтоплијом до сада, а памтићемо је и као годину током које је забележена најмања количина леда на Арктику. Према речима предавача, катастрофе попут мајских поплава дешаваће се све чешће ако ускоро не променимо начин на који се опходима према планети.

Такође, било је представљено на који начин као појединци можемо да смањимо емисију угљен-диоксида, који у највећој мери доприноси повећању ефекта стаклене баште. Ђорђе Самарџија је и на личном примеру показао како да смањимо емисију – на пример, коришћењем штедљивих сијалица емитовали бисмо и до три килограма мање угљен-диоксида дневно по особи.

Били су представљени и поједини модели потенцијалних решења. Предавач је нагласио да је добра вест то што је употреба обновљивих извора енергије у порасту и да соларна енергије представља светлу будућност наше планете. Било је речи и о другим технологијама које би и у наредним деценијама могле да имају повољан утицај на нашу околину.

Climate Reality Project је организација која окупља активисте и стручњаке широм света и чији је циљ покретање акције и побуђивање свести грађана поводом климатских промена. Ову организацију је основао и води чувени амерички активиста и некадашњи потпредседник САД Ал Гор, који је 2007. године добио Нобелову награду за мир, управо поводом његове борбе за подизање свести о климатским променама.

Предавање је било организовано у оквиру изложбе „Пети извештај“, која се одржава у Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, у организацији Центра за промоцију науке и невладине организације „Један степен“, а уз подршку Међувладиног панела за климатске промене.

ЦПН ТРИБИНА ”Климатске промене на Балкану”

У среду, 21. јануара, ЦПН са својим партнерима организује трибину посвећену климатским променама, са освртом на регионалне последице глобалног загревања, али и мере адаптације и смањења емисија. Почетак је заказан за 18 часова, у просторијима Галерије науке и технике САНУ. На трибини ће говорити др Владимир Ђурђевић са Физичког факултета, Владан Шћекић из Центра за унапређење животне средине и Ђорђе Самарџија из организације Један степен. Модератор је Слободан Бубњевић из ЦПН-а.

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе