Galerija nauke i tehnije SANU je u četvrtak 15. januara, bila domaćin predavanju o klimatskim promenama iz programa Climate Reality Project, u okviru izložbe „Peti izveštaj“

Centar za promociju nauke i Galerija nauke i tehnike SANU su u četvrtak 15. januara organizovali sunaučnopopularno predavanje čija tema su bile klimatske promene. Ovo predavanje jedno je od mnogih iz globalnog programa Climate Reality Project. Predavanje je održao Đorđe Samardžija, inženjer, osnivač i direktor organizacije Jedan stepen Srbija, član Climate Reality Leadership Corps mreže i autor bloga Dobar predak.

Tokom predavanja bilo je reči o klimatskim promenama i naučnim dokazima o ovom globalnom problemu. Čak 12 godina u poslednjih 16 smatra se najtoplijim godinama od kada se vrše merenja. U Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godina smatra se najtoplijom do sada, a pamtićemo je i kao godinu tokom koje je zabeležena najmanja količina leda na Arktiku. Prema rečima predavača, katastrofe poput majskih poplava dešavaće se sve češće ako uskoro ne promenimo način na koji se ophodima prema planeti.

Takođe, bilo je predstavljeno na koji način kao pojedinci možemo da smanjimo emisiju ugljen-dioksida, koji u najvećoj meri doprinosi povećanju efekta staklene bašte. Đorđe Samardžija je i na ličnom primeru pokazao kako da smanjimo emisiju – na primer, korišćenjem štedljivih sijalica emitovali bismo i do tri kilograma manje ugljen-dioksida dnevno po osobi.

Bili su predstavljeni i pojedini modeli potencijalnih rešenja. Predavač je naglasio da je dobra vest to što je upotreba obnovljivih izvora energije u porastu i da solarna energije predstavlja svetlu budućnost naše planete. Bilo je reči i o drugim tehnologijama koje bi i u narednim decenijama mogle da imaju povoljan uticaj na našu okolinu.

Climate Reality Project je organizacija koja okuplja aktiviste i stručnjake širom sveta i čiji je cilj pokretanje akcije i pobuđivanje svesti građana povodom klimatskih promena. Ovu organizaciju je osnovao i vodi čuveni američki aktivista i nekadašnji potpredsednik SAD Al Gor, koji je 2007. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, upravo povodom njegove borbe za podizanje svesti o klimatskim promenama.

Predavanje je bilo organizovano u okviru izložbe „Peti izveštaj“, koja se održava u Galeriji nauke i tehnike SANU, Đure Jakšića 2, u organizaciji Centra za promociju nauke i nevladine organizacije „Jedan stepen“, a uz podršku Međuvladinog panela za klimatske promene.

CPN TRIBINA ”Klimatske promene na Balkanu”

U sredu, 21. januara, CPN sa svojim partnerima organizuje tribinu posvećenu klimatskim promenama, sa osvrtom na regionalne posledice globalnog zagrevanja, ali i mere adaptacije i smanjenja emisija. Početak je zakazan za 18 časova, u prostorijima Galerije nauke i tehnike SANU. Na tribini će govoriti dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta, Vladan Šćekić iz Centra za unapređenje životne sredine i Đorđe Samardžija iz organizacije Jedan stepen. Moderator je Slobodan Bubnjević iz CPN-a.

podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape