Како је протекла летња школа визуелне математике и едукације, која је окупила студенте разних струка да упознају математику кроз уметност, науку и игру?

Текст: Катарина Вуковић

Центар за промоцију науке је ове године учествовао у Летњој школи визуелне математике и едукације у периоду од 13. до 26. јула, у прелепом барокном граду Егеру у Мађарској. Школа је организована у оквиру TEMPUS IV пројекта са циљем да се наставници математике и студенти различитих струка упознају са математиком кроз уметност, науку и игру.

Предавања су се одвијала у Лицеју, где се налази једна од најлепших библиотека у Мађарској, коју красе изрезбарене полице и фреске на плафону. У овој библиотеци се налази преко 30.000 томова књига, као и прва штампана књига, која је изашла 1473. године и једино Моцартово писмо које је написао држави Мађарској.

Поред библиотеке, учесници семинара су могли да обиђу Магичну собу, где су се изводили експерименти из физике, и Музеј астрономије, у коме су телескопи из 18. века. Међу најзанимљивијим просторијама у Лицеју је мала опсерваторија Specula, где camera obscura пројектује слику града на бели сто постављен у замраченој соби.

Учесници семинара су присуствовали предавањима и радионицама о математици која се преплиће са другим сферама живота као што су дизајн, астрономија, музика или психологија. Већ првог дана учесници су имали прилике да чују предавање мађарског математичара Ендреа Семередија, добитника бројних признања, уједно и престижне Абелове награде 2012. године, за допринос у дискретној математици и теоријској информатици.

На семинару су се обрађивале разноврсне теме: како интегрисати уметност у наставу математике, како кроз игру деци приближити математику, и како су повезани дизајн и математика. На радионицама су учесници могли да прошире своја знања о симетрији, келтским чворовима, лавиринтима итд., а имали су прилику и да праве геометријска тела од  Zoom Toola и самоодрживе куполе.

Након предавања или радионица посетиоци семинара су размењивали искуства и идеје са професорима са локалних и страних универзитета. Такође су имали прилику да се упознају са основним идејама и главним активностима светских организација као што су Experience Workshop Math-Art Movement и Bridges Organization. Током викенда је организован тзв. породични дан, када су се и становници Егера укључили у реализацију радионица.

Носиоци пројекта Летње школе визуелне математике и едукације су Универзитет „Естерхази Кароли“ (Мађарска), Универзитет Јуваскула (Финска), Школа aрхитектуре „С. Лукас“ (Белгија), Универзитет примењене уметности у Бечу, Висока школа струковних студија за информационе и комуникационе технологије и Универзитет Метрополитан, из Београда, Универзитет у Новом Саду и Математички институт Српске академије наука и уметности.

У слободно време учесници су обилазили знаменитости највећег туристичког центра источне Мађарске. У срцу града, на тргу Добо, налази се једна од најлепших барокних црквава централне Европе,  Padau Saint Anta, изграђена 1758. године.

Можда најлепши украс Трга Естерхази је друга највећа катедрала у Мађарској, неокласичан монолит који је дизајнирао Јожеф Хилд. Иначе, Егер је најпознатији по изворима термалних вода и виноградима. Велики број туриста долази овамо управо како би посетили турска купатила и уживали у винима високог квалитета.

Летња школа визуелне математике и едукације ће наредне године бити организована у Београду.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви