Kako je protekla letnja škola vizuelne matematike i edukacije, koja je okupila studente raznih struka da upoznaju matematiku kroz umetnost, nauku i igru?

Tekst: Katarina Vuković

Centar za promociju nauke je ove godine učestvovao u Letnjoj školi vizuelne matematike i edukacije u periodu od 13. do 26. jula, u prelepom baroknom gradu Egeru u Mađarskoj. Škola je organizovana u okviru TEMPUS IV projekta sa ciljem da se nastavnici matematike i studenti različitih struka upoznaju sa matematikom kroz umetnost, nauku i igru.

Predavanja su se odvijala u Liceju, gde se nalazi jedna od najlepših biblioteka u Mađarskoj, koju krase izrezbarene police i freske na plafonu. U ovoj biblioteci se nalazi preko 30.000 tomova knjiga, kao i prva štampana knjiga, koja je izašla 1473. godine i jedino Mocartovo pismo koje je napisao državi Mađarskoj.

Pored biblioteke, učesnici seminara su mogli da obiđu Magičnu sobu, gde su se izvodili eksperimenti iz fizike, i Muzej astronomije, u kome su teleskopi iz 18. veka. Među najzanimljivijim prostorijama u Liceju je mala opservatorija Specula, gde camera obscura projektuje sliku grada na beli sto postavljen u zamračenoj sobi.

Učesnici seminara su prisustvovali predavanjima i radionicama o matematici koja se prepliće sa drugim sferama života kao što su dizajn, astronomija, muzika ili psihologija. Već prvog dana učesnici su imali prilike da čuju predavanje mađarskog matematičara Endrea Semeredija, dobitnika brojnih priznanja, ujedno i prestižne Abelove nagrade 2012. godine, za doprinos u diskretnoj matematici i teorijskoj informatici.

Na seminaru su se obrađivale raznovrsne teme: kako integrisati umetnost u nastavu matematike, kako kroz igru deci približiti matematiku, i kako su povezani dizajn i matematika. Na radionicama su učesnici mogli da prošire svoja znanja o simetriji, keltskim čvorovima, lavirintima itd., a imali su priliku i da prave geometrijska tela od  Zoom Toola i samoodržive kupole.

Nakon predavanja ili radionica posetioci seminara su razmenjivali iskustva i ideje sa profesorima sa lokalnih i stranih univerziteta. Takođe su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim idejama i glavnim aktivnostima svetskih organizacija kao što su Experience Workshop Math-Art Movement i Bridges Organization. Tokom vikenda je organizovan tzv. porodični dan, kada su se i stanovnici Egera uključili u realizaciju radionica.

Nosioci projekta Letnje škole vizuelne matematike i edukacije su Univerzitet „Esterhazi Karoli“ (Mađarska), Univerzitet Juvaskula (Finska), Škola arhitekture „S. Lukas“ (Belgija), Univerzitet primenjene umetnosti u Beču, Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije i Univerzitet Metropolitan, iz Beograda, Univerzitet u Novom Sadu i Matematički institut Srpske akademije nauka i umetnosti.

U slobodno vreme učesnici su obilazili znamenitosti najvećeg turističkog centra istočne Mađarske. U srcu grada, na trgu Dobo, nalazi se jedna od najlepših baroknih crkvava centralne Evrope,  Padau Saint Anta, izgrađena 1758. godine.

Možda najlepši ukras Trga Esterhazi je druga najveća katedrala u Mađarskoj, neoklasičan monolit koji je dizajnirao Jožef Hild. Inače, Eger je najpoznatiji po izvorima termalnih voda i vinogradima. Veliki broj turista dolazi ovamo upravo kako bi posetili turska kupatila i uživali u vinima visokog kvaliteta.

Letnja škola vizuelne matematike i edukacije će naredne godine biti organizovana u Beogradu.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi