Предавања гостујућих математичара одржаваjу се у Математичком амфитеатру Техничког универзитета обележеном само jедном речjу: Mathe. Само за математику

Текст и фотографије: Добривоје Лале Ерић

20/09/2014, Дрезден

Домаћини првог MATRIX-а су Технички музеj (Technische Sammlungen) и Технички универзитет из Дрездена. Занимљиво jе да jе први смештен у напуштеноj згради чувене (источно)немачке фабрике фотоапарата и камера, одакле су изашли код нас некада престижни модели Practica, Pentacon, Zeiss Icon и многи други. Jавна предавања гостујућих математичара одржаваjу се у Математичком амфитеатру Универзитета обележеном само jедном, jедноставном речjу: Mathe. Само за математику.

Дрезден заиста јесте одличан полигон за прво одржавање једне овакве конференције. Иако на моменте аветињски пуст, тих и меланхоличан, овај град у себи носи све врлине и мане свог научног и технолошког развоја. Индустрија је смештена практично на свим прилазима граду; димњаци доминирају панорамом посматрано из авиона. У центру града је, међутим, смештен један од најсавременијих погона другог највећег светског произвођача аутомобила, Фолксвагена. Назив му је „Стаклена фабрика“ јер је заиста и буквално сав у стаклу.

Један део је претворен у визиторски, музејски простор, али је посетиоцима омогућено да посматрају целокупни процес склапања луксузних модела од кога су раздвојени – само стакленом преградом. Чоколадице са сликама модела овога бренда остају, нажалост, једино што се из фабрике може понети. Како саобраћај у Дрездену почива на беспрекорном трамвајском систему, Фолксваген поседује своје транспортне трамваје, интегрисане у градски систем, којима се из и у фабрику допремају делови, а одвозе огромне, луксузне лимузине које се ту склапају.

На завршним сесиjама Конференције расправљало се о наредним корацима и предлогу доношења Дрезденске декларациjе коjа би омогућила размену и слободно коришћење идеjа, програма и експоната, уз обавезно навођење извора и аутора, нешто најприближније лиценци Creative Commons. Такође, покренуто jе и питање да ли и када треба да се организуjе МATRIX 2. Неко од присутних учесника jе упитао jе л’ Revolution? Закључено jе, ипак, да jе Evolution много ближе ономе што jе потребно математичкоj заjедници – даљи развоj и напредак онога што jе очигледно, а то jе да, у последњих десетак година, математика постаjе средиште промоциjе науке, фундамент око кога се даље развиjа наука, али и, можда и важниjе, уметност, креативност и људска радозналост, коначно и жеља човека да схвати и дубље откриjе свет око себе. И себе у њему.

Истражите више о највећем скупу математичара ове јесени, кроз остале Дневнике из Дрездена

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви