Predavanja gostujućih matematičara održavaju se u Matematičkom amfiteatru Tehničkog univerziteta obeleženom samo jednom rečju: Mathe. Samo za matematiku

Tekst i fotografije: Dobrivoje Lale Erić

20/09/2014, Drezden

Domaćini prvog MATRIX-a su Tehnički muzej (Technische Sammlungen) i Tehnički univerzitet iz Drezdena. Zanimljivo je da je prvi smešten u napuštenoj zgradi čuvene (istočno)nemačke fabrike fotoaparata i kamera, odakle su izašli kod nas nekada prestižni modeli Practica, Pentacon, Zeiss Icon i mnogi drugi. Javna predavanja gostujućih matematičara održavaju se u Matematičkom amfiteatru Univerziteta obeleženom samo jednom, jednostavnom rečju: Mathe. Samo za matematiku.

Drezden zaista jeste odličan poligon za prvo održavanje jedne ovakve konferencije. Iako na momente avetinjski pust, tih i melanholičan, ovaj grad u sebi nosi sve vrline i mane svog naučnog i tehnološkog razvoja. Industrija je smeštena praktično na svim prilazima gradu; dimnjaci dominiraju panoramom posmatrano iz aviona. U centru grada je, međutim, smešten jedan od najsavremenijih pogona drugog najvećeg svetskog proizvođača automobila, Folksvagena. Naziv mu je „Staklena fabrika“ jer je zaista i bukvalno sav u staklu.

Jedan deo je pretvoren u vizitorski, muzejski prostor, ali je posetiocima omogućeno da posmatraju celokupni proces sklapanja luksuznih modela od koga su razdvojeni – samo staklenom pregradom. Čokoladice sa slikama modela ovoga brenda ostaju, nažalost, jedino što se iz fabrike može poneti. Kako saobraćaj u Drezdenu počiva na besprekornom tramvajskom sistemu, Folksvagen poseduje svoje transportne tramvaje, integrisane u gradski sistem, kojima se iz i u fabriku dopremaju delovi, a odvoze ogromne, luksuzne limuzine koje se tu sklapaju.

Na završnim sesijama Konferencije raspravljalo se o narednim koracima i predlogu donošenja Drezdenske deklaracije koja bi omogućila razmenu i slobodno korišćenje ideja, programa i eksponata, uz obavezno navođenje izvora i autora, nešto najpribližnije licenci Creative Commons. Takođe, pokrenuto je i pitanje da li i kada treba da se organizuje MATRIX 2. Neko od prisutnih učesnika je upitao je l’ Revolution? Zaključeno je, ipak, da je Evolution mnogo bliže onome što je potrebno matematičkoj zajednici – dalji razvoj i napredak onoga što je očigledno, a to je da, u poslednjih desetak godina, matematika postaje središte promocije nauke, fundament oko koga se dalje razvija nauka, ali i, možda i važnije, umetnost, kreativnost i ljudska radoznalost, konačno i želja čoveka da shvati i dublje otkrije svet oko sebe. I sebe u njemu.

Istražite više o najvećem skupu matematičara ove jeseni, kroz ostale Dnevnike iz Drezdena

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi