Да ли ће климатске промене успорити улазак Србије у ЕУ? У среду, 19. новембра, у 18 часова, у Научном клубу ЦПН-а, тема која постаје све топлија

Фондација „Хајнрих Бел“ и недељник „Време“,  у сарадњи са Центром за промоцију науке, у среду, 19. новембра, у 18 часова, у просторијама Научног клуба ЦПН-а (Кнез Михаилова 5, други спрат), организују трибину „Да ли ће климатске промене успорити улазак Србије у ЕУ?“.

На трибини учествују: Данијела Божанић, Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Владимир Ђурђевић, Физички факултет Универзитета у Београду, Александар Мацура, члан Тима Европа и Дамјан Рехм Богуновић, Фондација „Хајнрих Бел“.

Трибина је први у серији више догађаја који су посвећени климатским променама и бројним питањима која и у Србији постају све актуелнија.

Након последњег, „Петог извештаја“ Међувладиног панела за климатске промене (IPCC), потврђено је да је за промену климе одговоран човек. Уочи климатског самита у Лими, у Перуу (COP20), као и самита најављеног за Париз 2015, долази до новог политичког престројавања у односу на ову тему. Истовремено, учестале природне непогоде указују на неопходност веће адаптације на климатске промене и у малим државама.

Да ли ће климатске промене успорити улазак Србије у ЕУ?

Среда, 19. новембар, 18 часова

Учествују:

  • Данијела Божанић, Министарство пољопривреде и заштите животне средине
  • Владимир Ђурђевић, Физички факултет Универзитета у Београду
  • Александар Мацура, члан Тима Европа
  • Дамјан Рехм Богуновић, Фондација „Хајнрих Бел“

Модератор:

  • Слободан Бубњевић

Србија је, као и већина земаља света, потписница Конвенције УН о климатским променама, али у току последње деценије учињени су тек први кораци у раду на националним извештајима и стратегијама и програмима за адаптацију на климатске промене. Са друге стране, у процесу приступања Европској унији, преговори у поглављу 27, које се односи на животну средину и климатске промене, представљају једно од најтежих питања и најмање усаглашених поглавља.

Како се климатске промене перципирају у српској јавности? Колико је питање климатских промена пресудно за саме преговоре са ЕУ? Да ли је Србија у стању да достигне циљеве које је Унија у области климатских промена поставила пред своје чланице до 2020. и 2030. године? Какве су последице недовољно активне климатске политике? Учесници трибине, који долазе из надлежних институција, невладиног сектора и међународних организација, покушаће да одговоре на низ стратешких питања.

Догађај је подстакнут, како глобалном акцијом јачања свести о климатским променама тако и серијом текстова које ове јесени објављује недељник „Време“. Уз то, спремају се и други догађаји на ову тему – у четвртак, 4. децембра, у Научном клубу ЦПН-а, први пут у Србији гостују научници из IPCC-ја, специјализованог тела Уједињених нација које је објавило поменути „Пети извештај“.

 

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе