Da li će klimatske promene usporiti ulazak Srbije u EU? U sredu, 19. novembra, u 18 časova, u Naučnom klubu CPN-a, tema koja postaje sve toplija

Fondacija „Hajnrih Bel“ i nedeljnik „Vreme“,  u saradnji sa Centrom za promociju nauke, u sredu, 19. novembra, u 18 časova, u prostorijama Naučnog kluba CPN-a (Knez Mihailova 5, drugi sprat), organizuju tribinu „Da li će klimatske promene usporiti ulazak Srbije u EU?“.

Na tribini učestvuju: Danijela Božanić, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, Vladimir Đurđević, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu, Aleksandar Macura, član Tima Evropa i Damjan Rehm Bogunović, Fondacija „Hajnrih Bel“.

Tribina je prvi u seriji više događaja koji su posvećeni klimatskim promenama i brojnim pitanjima koja i u Srbiji postaju sve aktuelnija.

Nakon poslednjeg, „Petog izveštaja“ Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC), potvrđeno je da je za promenu klime odgovoran čovek. Uoči klimatskog samita u Limi, u Peruu (COP20), kao i samita najavljenog za Pariz 2015, dolazi do novog političkog prestrojavanja u odnosu na ovu temu. Istovremeno, učestale prirodne nepogode ukazuju na neophodnost veće adaptacije na klimatske promene i u malim državama.

Da li će klimatske promene usporiti ulazak Srbije u EU?

Sreda, 19. novembar, 18 časova

Učestvuju:

  • Danijela Božanić, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine
  • Vladimir Đurđević, Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Aleksandar Macura, član Tima Evropa
  • Damjan Rehm Bogunović, Fondacija „Hajnrih Bel“

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević

Srbija je, kao i većina zemalja sveta, potpisnica Konvencije UN o klimatskim promenama, ali u toku poslednje decenije učinjeni su tek prvi koraci u radu na nacionalnim izveštajima i strategijama i programima za adaptaciju na klimatske promene. Sa druge strane, u procesu pristupanja Evropskoj uniji, pregovori u poglavlju 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, predstavljaju jedno od najtežih pitanja i najmanje usaglašenih poglavlja.

Kako se klimatske promene percipiraju u srpskoj javnosti? Koliko je pitanje klimatskih promena presudno za same pregovore sa EU? Da li je Srbija u stanju da dostigne ciljeve koje je Unija u oblasti klimatskih promena postavila pred svoje članice do 2020. i 2030. godine? Kakve su posledice nedovoljno aktivne klimatske politike? Učesnici tribine, koji dolaze iz nadležnih institucija, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, pokušaće da odgovore na niz strateških pitanja.

Događaj je podstaknut, kako globalnom akcijom jačanja svesti o klimatskim promenama tako i serijom tekstova koje ove jeseni objavljuje nedeljnik „Vreme“. Uz to, spremaju se i drugi događaji na ovu temu – u četvrtak, 4. decembra, u Naučnom klubu CPN-a, prvi put u Srbiji gostuju naučnici iz IPCC-ja, specijalizovanog tela Ujedinjenih nacija koje je objavilo pomenuti „Peti izveštaj“.

 

podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape