Да ли је астероид 2012 DA14 узрочник незгоде у Русији, или је то неки сасвим други астрономски догађај. Детаље овог небеског феномена објашњава Игор Смолић са Института за физику

 

Текст: Марија Николић

У року од свега неколико десетина сати, ознака маленог астероида 2012 DA14 постала је једна од препознатљивијих ознака небеских тела. Своју популарност овај малени астероид дугује астрономској појави која је јутрос задесила јужну Русију, а коју неки астрономи доводе у везу са поменутим астероидом.

Српски астрономи сматрају да метеориод који је јутрос ушао у Земљину атмосферу у Чељабинској области не може бити део астероида 2012 DA14.

Објашњавајући порекло овог небеског феномена, Игор Смолић са Института за физику каже да судећи по смеру кретања метеора, он не може бити доведен у везу са астероидом 2012 DA14, који је истог дана пролетео поред Земље. Он је такође најавио да ће детаљне анализе снимака показати како се тачно објекат кретао пре сусрета са Земљом, а тиме ће и свака веза са споменутим астероидом бити расветљена.

Смолић наводи да се са снимака који су се појавили на интернету, а на којима се види лет метеорида кроз Земљину атмосферу, види и велики сјај који указује на то да је тело пре уласка у атмосферу било димензија некололико метара у пречнику, и да су обично оваква тела астериоидног порекла.

Због своје велике брзине, која је износила нешто више од 30 маха, у високим слојевима атмосфере, оваква тела се распадају правећи малу композицију светлих тела, која се исто тако могу видети на снимцима, рекао је Смолић.

Он је такође истакао да су звучни таласи који настају приликом проласка и фрагментацијe врло интензивни, те да изазивају пуцање прозорских стакала. Анализом звучних таласа може се закључити да се светлосна појава о којој је реч дешавала на удаљености од око 35-40 километара, јер је звуку требало око два минута да стигне до уха посматрача.

Иако су астрономске појаве овог типа врло ретке, забележено је да је тело које је 1908. године експлодирало у области Сибира имало разарајуће дејство на чак 2000 квадратних километара локалне регије, која је срећом била слабо насељена.

Иначе, 15. фебруара, у 20:24:41 по локалном времену, астероид 2012 DA14 је мирно прошао поред Земље на најближем одстојању од 34.051 километар.  

Становници источне Земљине полулопте (Европе, Азије и Аустралије) били су у прилици да помоћу двогледа или малих телескопа на небу виде ову занимљиву астрономску појаву. Бојазни од ударца у Земљину површину није било, иако је овај астероид летео нешто ниже (800 километара) од телевизијских и комуникацијских сателита.

Објекти као што је 2012 DA14 астрономима због своје величине често остају „испод радара“, што не смањује њихову разорну моћ у случају да заврше на Земљи.

Према информацијама НАСА програма за објекте који пролазе близу Земље (NEO), 2012 DA14 носи кинетичку снагу од 3,5 мегатона, што је 200 пута јаче од атомске бомбе кoja је разорила Хирошиму. Другим речима, овај свемирски камен може бити убица читавог града.

На срећу свих Земљана, то овога пута није био случај.

Истражите више о Метеорском удару.

Истражите више о Астероиду 2012 DA14.

Истражите више на наукографици о Ударима астероида.

Истражите више о Камењу из свемира.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви