Нобелов комитет објавио је ове недеље да су добитници најпрестижније светске награде за медицину или физиологију др Каталин Карико и др Дру Вајсман „за открића у вези са модификацијама нуклеозидних база које су омогућиле развој ефикасних мРНА вакцина против ковида-19“.

У објави од понедељка, Комитет је похвалио „револуционарне налазе“ Карико и Вајсмана, рекавши да су они „фундаментално променили наше разумевање о томе како мРНА реагује са нашим имунским системом“.

Карико и Вајсман су прве резултате истраживања РНК технологије објавили много пре пандемије, још 2005. године, што тада није имало много одјека у научној заједници. Неких петнаест година касније, њихов пионирски рад на овом пољу сачувао је милионе живота широм света:

„Лауреати су допринели невиђеној брзини у развоју вакцине у време једне од највећих претњи људском здрављу модерног доба“, додаје се у саопштењу Комитета.

Карико и Вајсман упознали су се раних деведесетих година прошлог века када су радили на Универзитету Пенсилваније у САД. Каталин Карико рођена је у Мађарској 1959. године, а студију о модификацији нуклеобаза РНК спровела је на универзитету у Пенсилванији заједно са Друом Вајсманом. Карико је тренутно професорка на Универзитету у Сегедину, као и на оном у Пенсилванији, где и Дру Вајсман ради као предавач.

Коментаришући ово признање, Др Маја Косановић са Института за примену нуклеарне енергије ИНЕП у Београду објашњава за Елементаријум да су мРНК вакцине резултат вишедеценијских истраживања у више области, која се врше још од шездесетих година прошлог века, када је мРНК и откривена. Зато оне представљају конвергенцију огромне количине акумулираног научног знања у више технологија неопходних за њихов дизајн и производњу:

„У односу на класичне типове вакцина, мРНК вакцине имају одређене предности. Прва се односи на бржу и једноставнију производњу. Ово је од посебног значаја када треба произвести велику количину вакцина у кратком временском року. Такође, њихов дизајн је врло флексибилан. У случају вируса који често мутира, као што је SARS-CoV-2, могуће је за кратко време произвести вакцину ефикасну против нове варијанте вируса“, каже др Косановић.

Осим тога, додаје др Косановић, од огромне важности је и чињеница да су ове вакцине сасвим безбедне: „За разлику од вакцина које садрже ослабљене вирусе, мРНК вакцине не представљају опасност од инфекције и погодне су чак и за људе са ослабљеним имунитетом. Осим тога, производња ових вакцина не захтева ћелијске културе нити додатне хемикалије, па су у том смислу чак безбедније од класичних. Овде треба напоменути да се мРНК не уграђује у геном, па су ове вакцине безбедне и у том смислу.“ 

Пандемија коронавируса је допринела ширењу дезинформација и теорија завере, које су за последицу имале пољуљано поверење дела јавности не само у истинитост постојања вируса већ и у то да вакцине заиста могу да им помогну и зауставе пандемију. На питање како би чињеница да је развој мРНК вакцине награђен најпрестижнијом научном наградом на свету могла да допринесе заустављању ових теорија завере, др Косановић одговара:

„Надам се да ће чињеница да је Нобелова награда за медицину ове године додељена за развој мРНК вакцина инспирисати пре свега младе људе да прочитају или погледају ко је Каталин Карико и какав је био њен животни пут. Надам се да ће у тој причи препознати и елементе свог живота или своје страхове: скромно порекло, велики рад, превазилажење нелагоде новог окружења, неуспеха, чак и отказа, одвајања од породице и константнa борбa са околностима, али и са собом. И надам се да ће између редова те личне приче која се ипак завршава тријумфом, прочитати и причу о развоју науке, причу која никада не почиње са интенцијом онога где заврши, причу која је фасцинантна колико и комплексна – и да ће у тој комплексности препознати вредност структуриране акумулације знања које се зове наука и које је цивилизацију довело до овог степена развоја.“ 

Центар за промоцију науке организује панел о будућности РНК технологије у свом Научном клубу, у понедељак, 9. октобра, у 18.30 часова. Више информација о пријави и говорницима можете наћи овде.

подели