Nobelov komitet objavio je ove nedelje da su dobitnici najprestižnije svetske nagrade za medicinu ili fiziologiju dr Katalin Kariko i dr Dru Vajsman „za otkrića u vezi sa modifikacijama nukleozidnih baza koje su omogućile razvoj efikasnih mRNA vakcina protiv kovida-19“.

U objavi od ponedeljka, Komitet je pohvalio „revolucionarne nalaze“ Kariko i Vajsmana, rekavši da su oni „fundamentalno promenili naše razumevanje o tome kako mRNA reaguje sa našim imunskim sistemom“.

Kariko i Vajsman su prve rezultate istraživanja RNK tehnologije objavili mnogo pre pandemije, još 2005. godine, što tada nije imalo mnogo odjeka u naučnoj zajednici. Nekih petnaest godina kasnije, njihov pionirski rad na ovom polju sačuvao je milione života širom sveta:

„Laureati su doprineli neviđenoj brzini u razvoju vakcine u vreme jedne od najvećih pretnji ljudskom zdravlju modernog doba“, dodaje se u saopštenju Komiteta.

Kariko i Vajsman upoznali su se ranih devedesetih godina prošlog veka kada su radili na Univerzitetu Pensilvanije u SAD. Katalin Kariko rođena je u Mađarskoj 1959. godine, a studiju o modifikaciji nukleobaza RNK sprovela je na univerzitetu u Pensilvaniji zajedno sa Druom Vajsmanom. Kariko je trenutno profesorka na Univerzitetu u Segedinu, kao i na onom u Pensilvaniji, gde i Dru Vajsman radi kao predavač.

Komentarišući ovo priznanje, Dr Maja Kosanović sa Instituta za primenu nuklearne energije INEP u Beogradu objašnjava za Elementarijum da su mRNK vakcine rezultat višedecenijskih istraživanja u više oblasti, koja se vrše još od šezdesetih godina prošlog veka, kada je mRNK i otkrivena. Zato one predstavljaju konvergenciju ogromne količine akumuliranog naučnog znanja u više tehnologija neophodnih za njihov dizajn i proizvodnju:

„U odnosu na klasične tipove vakcina, mRNK vakcine imaju određene prednosti. Prva se odnosi na bržu i jednostavniju proizvodnju. Ovo je od posebnog značaja kada treba proizvesti veliku količinu vakcina u kratkom vremenskom roku. Takođe, njihov dizajn je vrlo fleksibilan. U slučaju virusa koji često mutira, kao što je SARS-CoV-2, moguće je za kratko vreme proizvesti vakcinu efikasnu protiv nove varijante virusa“, kaže dr Kosanović.

Osim toga, dodaje dr Kosanović, od ogromne važnosti je i činjenica da su ove vakcine sasvim bezbedne: „Za razliku od vakcina koje sadrže oslabljene viruse, mRNK vakcine ne predstavljaju opasnost od infekcije i pogodne su čak i za ljude sa oslabljenim imunitetom. Osim toga, proizvodnja ovih vakcina ne zahteva ćelijske kulture niti dodatne hemikalije, pa su u tom smislu čak bezbednije od klasičnih. Ovde treba napomenuti da se mRNK ne ugrađuje u genom, pa su ove vakcine bezbedne i u tom smislu.“ 

Pandemija koronavirusa je doprinela širenju dezinformacija i teorija zavere, koje su za posledicu imale poljuljano poverenje dela javnosti ne samo u istinitost postojanja virusa već i u to da vakcine zaista mogu da im pomognu i zaustave pandemiju. Na pitanje kako bi činjenica da je razvoj mRNK vakcine nagrađen najprestižnijom naučnom nagradom na svetu mogla da doprinese zaustavljanju ovih teorija zavere, dr Kosanović odgovara:

„Nadam se da će činjenica da je Nobelova nagrada za medicinu ove godine dodeljena za razvoj mRNK vakcina inspirisati pre svega mlade ljude da pročitaju ili pogledaju ko je Katalin Kariko i kakav je bio njen životni put. Nadam se da će u toj priči prepoznati i elemente svog života ili svoje strahove: skromno poreklo, veliki rad, prevazilaženje nelagode novog okruženja, neuspeha, čak i otkaza, odvajanja od porodice i konstantna borba sa okolnostima, ali i sa sobom. I nadam se da će između redova te lične priče koja se ipak završava trijumfom, pročitati i priču o razvoju nauke, priču koja nikada ne počinje sa intencijom onoga gde završi, priču koja je fascinantna koliko i kompleksna – i da će u toj kompleksnosti prepoznati vrednost strukturirane akumulacije znanja koje se zove nauka i koje je civilizaciju dovelo do ovog stepena razvoja.“ 

Centar za promociju nauke organizuje panel o budućnosti RNK tehnologije u svom Naučnom klubu, u ponedeljak, 9. oktobra, u 18.30 časova. Više informacija o prijavi i govornicima možete naći ovde.

podeli