Нобелова награда за економију додељена је Ангусу Дитону за анализу потрошње, сиромаштва и благостања у свету

Текст: Тијана Марковић

Награда Шведске банке у области економских наука у знак сећања на Алфреда Нобела последња је у низу награда које су ове године додељене светским научницима. Краљевска шведска академија доделила је Нобелову награду за економију Ангусу Дитону за његову анализу потрошње, сиромаштва и благостања.

Током свог истраживања Ангус Дитон је довео у везу потрошачке изборе појединаца и исходе тих избора и на тај начин потпомогао трансформацију различитих области економије, попут микро и макро економије, као и развојне економије.

Наиме, Дитон је успео да олакша разумевање индивидуалних избора потрошње који директно утичу на креирање економских политика које промовишу благостање, а смањују сиромаштво.

То је урадио тако што је читав свој рад засновао на решавању три главна питања: како потрошачи расподељују своја средства на различиту робу, колико је друштвених прихода потрошено, а колико сачувано и како најбоље измерити и анализирати благостање и сиромаштво.

Ангус Дитон је британски и амерички економиста, рођен у Шкотској 1945. године, а магистрирао је и докторирао на Универзитету Кембриџ. Један је од водећих микроекономиста у свету. Сва његова истраживања заснована су на испитивању потрошачих навика у сиромашним државама.

Нобелову награду за економију први пут је доделила најстарија централна банка на свету, Шведска банка,1969. године, поводом 300 година од свог оснивања. Ова награда раније је била предмет разних спекулација. Наиме, признање из економије није се нашло у тестаменту Адолфа Нобела, међу медицином или физиологијом, физиком, хемијом, књижевношћу и наградом за мир, али лауреати су диплому и медаљу примали на истој свечаности на којој су проглашавани добитници Нобелових награда. Тридесетак година касније, 1995. године, награда за економију предефинисана је у награду за друштвене науке, а тиме су за награђивање узети у обзир и доприноси из наука попут социологије, психологије, политичких наука.

Истражите више о Нобеловим наградама 2015.

Истражите више о Нобелу претходних година

 

подели
повезано
Нобел за ограничену рационалност
Нобел против нуклеарног оружја