Nobelova nagrada za ekonomiju dodeljena je Angusu Ditonu za analizu potrošnje, siromaštva i blagostanja u svetu

Tekst: Tijana Marković

Nagrada Švedske banke u oblasti ekonomskih nauka u znak sećanja na Alfreda Nobela poslednja je u nizu nagrada koje su ove godine dodeljene svetskim naučnicima. Kraljevska švedska akademija dodelila je Nobelovu nagradu za ekonomiju Angusu Ditonu za njegovu analizu potrošnje, siromaštva i blagostanja.

Tokom svog istraživanja Angus Diton je doveo u vezu potrošačke izbore pojedinaca i ishode tih izbora i na taj način potpomogao transformaciju različitih oblasti ekonomije, poput mikro i makro ekonomije, kao i razvojne ekonomije.

Naime, Diton je uspeo da olakša razumevanje individualnih izbora potrošnje koji direktno utiču na kreiranje ekonomskih politika koje promovišu blagostanje, a smanjuju siromaštvo.

To je uradio tako što je čitav svoj rad zasnovao na rešavanju tri glavna pitanja: kako potrošači raspodeljuju svoja sredstva na različitu robu, koliko je društvenih prihoda potrošeno, a koliko sačuvano i kako najbolje izmeriti i analizirati blagostanje i siromaštvo.

Angus Diton je britanski i američki ekonomista, rođen u Škotskoj 1945. godine, a magistrirao je i doktorirao na Univerzitetu Kembridž. Jedan je od vodećih mikroekonomista u svetu. Sva njegova istraživanja zasnovana su na ispitivanju potrošačih navika u siromašnim državama.

Nobelovu nagradu za ekonomiju prvi put je dodelila najstarija centralna banka na svetu, Švedska banka,1969. godine, povodom 300 godina od svog osnivanja. Ova nagrada ranije je bila predmet raznih spekulacija. Naime, priznanje iz ekonomije nije se našlo u testamentu Adolfa Nobela, među medicinom ili fiziologijom, fizikom, hemijom, književnošću i nagradom za mir, ali laureati su diplomu i medalju primali na istoj svečanosti na kojoj su proglašavani dobitnici Nobelovih nagrada. Tridesetak godina kasnije, 1995. godine, nagrada za ekonomiju predefinisana je u nagradu za društvene nauke, a time su za nagrađivanje uzeti u obzir i doprinosi iz nauka poput sociologije, psihologije, političkih nauka.

Istražite više o Nobelovim nagradama 2015.

Istražite više o Nobelu prethodnih godina

 

podeli
povezano
Nobel za ograničenu racionalnost
Nobel protiv nuklearnog oružja