МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Светски дан науке

У понедељак, 10. новембра, ЦПН и ове године обележава Унеско Светски дан науке

Центар за промоцију науке у понедељак, 10. новембра, организује богат научнопопуларни програм, чиме се обележава Унеско Светски дан науке за мир и развој. Захваљујући томе, публика ће у 19 часова, у Научном клубу ЦПН-а, Кнез Михаилова 5, бити у прилици да чује одговор на питање „Да ли је било Великог праска?“, у оквиру предавања Николе Божића.

Уз то, у Научном клубу се организује програм Поподне са роботом, а у преподневним часовима Дечји научни клуб, где ће ђаци имати прилику да учествују у такозваним Makers Lab радионицама, али и да сазнају како се праве, крећу и како раде лего-роботи, у оквиру радионице Косте Јовановића.

Makers Lab је нови едукативни концепт, који Центар за промоцију науке примењује у раду са децом у Иновационој лабораторији у Научном клубу. Стотине ђака београдских школа је претходних месец дана прошло кроз Иновациону лабораторију, где су били у прилици да сами креирају своје изуме. Овај облик учења ће бити представљен најширој публици у другој половини новембра.

Светски дан науке се свуда у свету обележава 10. новембра, а одлуком Унеска цела седмица је посвећена науци, миру и развоју. Овај датум је предложен на Светској научној конференцији у Будимпешти 1999. године, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва. Тим поводом Унеско је установио Светски дан науке за мир и развој, који је први пут обележен 10. новембра 2002. године.

У Србији је овај дан први пут прослављен 2011. године, на иницијативу Центра за промоцију науке. Од тада се одржава сваке године.

 

УНЕСКО СВЕТСКИ ДАН НАУКЕ У СРБИЈИ

10. новембар 2014.
Научни клуб ЦПН-а Кнез Михаилова 5

I Дечји научни клуб (ДНК)

10.00
Ја, лего-робот
Радионицу води Коста Јовановић, Електротехнички факултет, Универзитет у Београду

11.30
Пауза/доручак

12.00
Makers Zona
Креативне лабораторије за најмлађе у Иновационој лабораторији

II Поподне с роботом

14.00
Како је развијан и како ради робот Марко?
Радионицу води Јовица Ташевски, Факултет техничких наука, Универзитет у Новом Саду

III Филмски програм

17.00
Научно образовање
TEDx предавања

IV Трибинско-предавачки програм

19.00
Да ли је било Великог праска?
Никола Божић, Истраживачка станица Петница

 

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs