Велико суочавање

Персона драматис

Ко су два највећа мислиоца данашњице у области биоетике? Највећи ауторитети у промишљању будућности срећу се ове недеље на трибини ЦПН-а

Џон Херис и Џулијан Савулеску долазе из Велике Британије, али се први пут јавно срећу у Београду. Тим поводом Центар за промоцију науке у сарадњи са Центром за биоетичке студије, у среду, 15. маја, у 18 часова организује трибину на којој ће се ова два мислиоца суочити.  

Пред публиком у Галерији Робне куће Београд они ће разговарати о једној од кључних тема савремене биоетике, која ће без икакве сумње играти важну улогу у блиској будућности.

Не тако давно – неколико генерациjа уназад – учење, васпитање и оспособљавање деце за живот преселило се из породице у школу. Да ли смо на прагу епохе где ће се процес духовног унапређења преместити из спољног света у тело људи?

Да ли људе треба побољшавати биомедицинским путем?  Да ли је реч о нашој моралној дужности или уништењу људске врсте? Да ли је могућ трећи пут?

Џон Херис, Универзитет у Манчестеру, В. Британија

Херис (1945) је чувени британски филозоф и биоетичар. Спада у либертатијанске мислиоце. У вези са употребом биомедицинских побољшања, спада у ауторе који сматрају да је когнитивно унапређење људи „наша морална дужност“. Аутори окупљени око оваквог става верују да ће когнитивно побољшање створити паметниjи, а самим тим и моралнији соj људи.

Џулијан Савулеску, Универзитет Оксфорд, В. Британија

Савулеску (1963) је румунско-аустралијски филозоф и биоетичар. Биоетичари попут њега сматраjу да повећање сазнаjних способности не ствара нужно моралниjе људе. Поборници ове школе верују да су биоетичка побољшања сувише опасна и да воде ка коначном уништењу људске врсте. Они инсистирају на моралном побољшању медицинским средствима коjа развиjаjу саосећаjност (jер саосећаjност jе у великоj мери у основи морала).

СУОЧАВАЊЕ: САВУЛЕСКУ VS ХЕРИС

Централна математичка изложба, Кнез Михаилова 5

15. мај, среда 18 часова

Упоредо са манифестацијом „Мај месец математике“, Центар за промоцију науке у сарадњи са Центром за биоетичке студије Института за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду организује трибину о једној до најактуелних тема савремене биоетике.

Учесници трибине су два водећа, међусобно супротстављена ауторитета у овој области: Џон Херис и Џулијан Савулеску. Они се први пут сусрећу у Београду овог маја. Своје ставове ће сучелити на отвореној трибини 15. маја, у 18 часова, у Галерији Робне куће Београд.

Учесници:

Питер Сингер, Универзитет Принстон, САД

Џон Херис, Универзитет у Манчестеру, В. Британија

Џулијан Савулеску, Универзитет Оксфорд, В. Британија

Модератори:

Војин Ракић, Центар за биоетичке студије

Дубравка Вејновић, Центар за промоцију науке

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs