Veliko suočavanje

Persona dramatis

Ko su dva najveća mislioca današnjice u oblasti bioetike? Najveći autoriteti u promišljanju budućnosti sreću se ove nedelje na tribini CPN-a

Džon Heris i Džulijan Savulesku dolaze iz Velike Britanije, ali se prvi put javno sreću u Beogradu. Tim povodom Centar za promociju nauke u saradnji sa Centrom za bioetičke studije, u sredu, 15. maja, u 18 časova organizuje tribinu na kojoj će se ova dva mislioca suočiti.  

Pred publikom u Galeriji Robne kuće Beograd oni će razgovarati o jednoj od ključnih tema savremene bioetike, koja će bez ikakve sumnje igrati važnu ulogu u bliskoj budućnosti.

Ne tako davno – nekoliko generacija unazad – učenje, vaspitanje i osposobljavanje dece za život preselilo se iz porodice u školu. Da li smo na pragu epohe gde će se proces duhovnog unapređenja premestiti iz spoljnog sveta u telo ljudi?

Da li ljude treba poboljšavati biomedicinskim putem?  Da li je reč o našoj moralnoj dužnosti ili uništenju ljudske vrste? Da li je moguć treći put?

Džon Heris, Univerzitet u Mančesteru, V. Britanija

Heris (1945) je čuveni britanski filozof i bioetičar. Spada u libertatijanske mislioce. U vezi sa upotrebom biomedicinskih poboljšanja, spada u autore koji smatraju da je kognitivno unapređenje ljudi „naša moralna dužnost“. Autori okupljeni oko ovakvog stava veruju da će kognitivno poboljšanje stvoriti pametniji, a samim tim i moralniji soj ljudi.

Džulijan Savulesku, Univerzitet Oksford, V. Britanija

Savulesku (1963) je rumunsko-australijski filozof i bioetičar. Bioetičari poput njega smatraju da povećanje saznajnih sposobnosti ne stvara nužno moralnije ljude. Pobornici ove škole veruju da su bioetička poboljšanja suviše opasna i da vode ka konačnom uništenju ljudske vrste. Oni insistiraju na moralnom poboljšanju medicinskim sredstvima koja razvijaju saosećajnost (jer saosećajnost je u velikoj meri u osnovi morala).

SUOČAVANJE: SAVULESKU VS HERIS

Centralna matematička izložba, Knez Mihailova 5

15. maj, sreda 18 časova

Uporedo sa manifestacijom „Maj mesec matematike“, Centar za promociju nauke u saradnji sa Centrom za bioetičke studije Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu organizuje tribinu o jednoj do najaktuelnih tema savremene bioetike.

Učesnici tribine su dva vodeća, međusobno suprotstavljena autoriteta u ovoj oblasti: Džon Heris i Džulijan Savulesku. Oni se prvi put susreću u Beogradu ovog maja. Svoje stavove će sučeliti na otvorenoj tribini 15. maja, u 18 časova, u Galeriji Robne kuće Beograd.

Učesnici:

Piter Singer, Univerzitet Prinston, SAD

Džon Heris, Univerzitet u Mančesteru, V. Britanija

Džulijan Savulesku, Univerzitet Oksford, V. Britanija

Moderatori:

Vojin Rakić, Centar za bioetičke studije

Dubravka Vejnović, Centar za promociju nauke

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs