Na konferenciji za štampu održanoj u EU info centru predstavljena je ovogodišnja manifestacija Noć istraživača, zakazana za 30. septembar

FOTO: Milovan Milenković

 

Tekst: N. Zdravković

Na konferenciji za štampu održanoj 7. septembra u EU info centru predstavljena je ovogodišnja manifestacija Noć istraživača, zakazana za 30. septembar. Noć istraživača se organizuje kroz istoimeni projekat, koji se finansira iz programa Evropske unije Horizon 2020. Ove godine, u Noći istraživača u Srbiji učestvuju dva projekta, ReFocuS i Cool&Hot, i na oba projekta je jedan od partnera Centar za promociju nauke.

Noć istraživača je međunarodna naučnopopularna manifestacija namenjena promociji nauke za sve uzraste, koja se organizuje poslednjeg petka u septembru poslednjih jedanaest godina u gradovima širom Evrope. U Srbiji je ovogodišnja Noć istraživača sedma po redu, a u manifestaciju je po prvi put uključen i Naučni kamion CPN-a.

Koordinator projekta ReFocuS je Institut za biološka istraživanja ”Siniša Stanković”, a partneri su, pored CPN-a, Prirodno-matematički fakultet iz Niša i Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac. ReFocuS 30. septembra organizuje niz naučnopopularnih događaja širom Srbije: u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevcu, Inđiji, i u Petnici.

”Ove godine planiramo da Noć istraživača u svakom gradu bude jednako važna”, navela je na konferenciji za štampu u EU info centru dr Tanja Adnađević, naučna saradnica na Institutu za biološka istraživanja ”Siniša Stanković” i koordinatorka projekta ReFocuS, ”što znači da će svaki grad imati isti program i postavku, u istom obimu, kako bi posetioci svuda imali isti doživljaj kao u Beogradu”.

FOTO: Milovan Milenković

Projekat Cool&Hot organizuje Noć istraživača u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Inđiji, Šapcu i Pančevu. Koordinator projekta je Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, zajedno sa partnerima: Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu, Kreativno-edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora Naukom i Centrom za promociju nauke.

”Pošto je Cool&Hot dvogodišnji projekat, rešili smo da ga podelimo tako da je ove godine tema Cool, a sledeća Noć istraživata će biti Hot”, rekla je Saša Rakić, PR projekta Cool&Hot, sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu. ”Posetioci će, u okviru jednog dela programa imati prilike da razgovaraju o raznim temama sa naučnicima a, umesto kafe, očekuje ih cool poslastica – sladoled.”

Pod sloganom ”Istraži, prikaži, znanje potraži”, Noć istraživača se ove godine, kroz projekte ReFocuS i Cool&Hot, održava u ukupno 12 gradova širom Srbije. Kao uvod u veliku manifestaciju, Naučni kamion tokom septembra gostuje u Senti i Ćupriji, a tokom same Noći istraživača kamion će biti postavljen u Subotici, u okviru projekta Cool&Hot.

Noć istraživača 2016.

Istražite više o programu Noći istraživača u Beogradu

Istražite više o programu Noći istraživača u Novom Sadu

Istražite više o programu u svim gradovima na sajtu Noći istraživača

Istražite više o EU projektima Noć istraživača

Istražite više o uličnom performansu povodom Noći istraživača

Istražite više  o konferenciji za novinare Noć istraživača

Pogledajte promotivni video za Naučni kamion

Istražite više o Naučnom kamionu

 

podeli
povezano
Toplo hladno u Novom Sadu
Na četiri ćoška u Beogradu