(ВИДЕО СНИМАК) Отворена ЦПН трибина, организована 5. маја, у 15 часова, у УК Пароброд изазвала је огромно интересовање научника и медија

Видео снимак: Тајмлајн продукција

У готово ванредној ситуацији за научнике у Србији, Центар за промоцију науке организовао је ванредну, Отворену ЦПН трибину како би се јавно разговарало о изазовима новог истраживачког циклуса, о дилемама и поделама у научној заједници, као и питању легалности и иницијативи за поништавање конкурса Министарства просвете, науке и технолошког развоја за финансирање научних пројеката. Дан након трибине, Влада Републике Србије поништила је конкурс.

Под називом “Шта се догодило са науком у Србији?” трибина је одржана у четвртак, 5. маја, у 15 часова,  у холу УК Пароброд (Капетан Мишина 6a) у Београду. На скупу су говорили др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја; академик Зоран Поповић, потпредседник САНУ; др Александра Павићевић, са Етнографског института САНУ, као представник Заједнице института Србије; др Весна Милетић из Покрета ”Спасимо науку” и др Ђурђица Јововић из Синдиката науке. Модератор трибине је Слободан Бубњевић из Центра за промоцију науке.

Научна заједница је показала велико интересовање за овај догађај, одмах након што је најављен. Сала у холу Пароброда је била недовољно велика за све заинтересоване научнике и новинаре. Уз подршку продукције Тајмлајн, организован је и видео-стриминг трибине који је на порталу Елементаријум пратио рекордан број гледалаца.

ЦПН трибине су један од редовних програма Центра за промоцију науке, који сваког месеца привлачи на стотине посетилаца. Сектор продукције у ЦПН их организује од 2012. године за знатижељне грађане. Отворена ЦПН трибина је, међутим, усмерена ка научној заједници, као једна могућа прилика за јавни дијалог о актуелном проблему науке у Србији, али и њеном општем положају*.

Отворена ЦПН трибина

Шта се догодило са науком у Србији

Четвртак, 5. мај, 15 часова 

Хол УК Пароброд, Капетан Мишина 6a

Учесници:

  • др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја;
  • академик Зоран Поповић, потпредседник САНУ
  • др Александра Павићевић, Етнографски институт САНУ, као представник Заједнице института Србије
  • др Весна Милетић, Покрет ”Спасимо науку”
  • др Ђурђица Јововић, Синдикат науке

Модератор:

  • Слободан Бубњевић, ЦПН

 

* Садржај рубрике је измењен у складу са последњим информацијама о догађају, 6. маја, у 15.00 (прим. ур.)

 

подели