(VIDEO SNIMAK) Otvorena CPN tribina, organizovana 5. maja, u 15 časova, u UK Parobrod izazvala je ogromno interesovanje naučnika i medija

Video snimak: Tajmlajn produkcija

U gotovo vanrednoj situaciji za naučnike u Srbiji, Centar za promociju nauke organizovao je vanrednu, Otvorenu CPN tribinu kako bi se javno razgovaralo o izazovima novog istraživačkog ciklusa, o dilemama i podelama u naučnoj zajednici, kao i pitanju legalnosti i inicijativi za poništavanje konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za finansiranje naučnih projekata. Dan nakon tribine, Vlada Republike Srbije poništila je konkurs.

Pod nazivom “Šta se dogodilo sa naukom u Srbiji?” tribina je održana u četvrtak, 5. maja, u 15 časova,  u holu UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) u Beogradu. Na skupu su govorili dr Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; akademik Zoran Popović, potpredsednik SANU; dr Aleksandra Pavićević, sa Etnografskog instituta SANU, kao predstavnik Zajednice instituta Srbije; dr Vesna Miletić iz Pokreta ”Spasimo nauku” i dr Đurđica Jovović iz Sindikata nauke. Moderator tribine je Slobodan Bubnjević iz Centra za promociju nauke.

Naučna zajednica je pokazala veliko interesovanje za ovaj događaj, odmah nakon što je najavljen. Sala u holu Parobroda je bila nedovoljno velika za sve zainteresovane naučnike i novinare. Uz podršku produkcije Tajmlajn, organizovan je i video-striming tribine koji je na portalu Elementarijum pratio rekordan broj gledalaca.

CPN tribine su jedan od redovnih programa Centra za promociju nauke, koji svakog meseca privlači na stotine posetilaca. Sektor produkcije u CPN ih organizuje od 2012. godine za znatiželjne građane. Otvorena CPN tribina je, međutim, usmerena ka naučnoj zajednici, kao jedna moguća prilika za javni dijalog o aktuelnom problemu nauke u Srbiji, ali i njenom opštem položaju*.

Otvorena CPN tribina

Šta se dogodilo sa naukom u Srbiji

Četvrtak, 5. maj, 15 časova 

Hol UK Parobrod, Kapetan Mišina 6a

Učesnici:

  • dr Srđan Verbić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja;
  • akademik Zoran Popović, potpredsednik SANU
  • dr Aleksandra Pavićević, Etnografski institut SANU, kao predstavnik Zajednice instituta Srbije
  • dr Vesna Miletić, Pokret ”Spasimo nauku”
  • dr Đurđica Jovović, Sindikat nauke

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, CPN

 

* Sadržaj rubrike je izmenjen u skladu sa poslednjim informacijama o događaju, 6. maja, u 15.00 (prim. ur.)

 

podeli