У оквиру манифестације „Недеља џентлмена“, коју организује Народна библиотека Бечеј, Центар за промоцију науке представиће своје ново издање – књигу Данијела Оберхауса Ванземаљски језици. Разговору о овој занимљивој књизи бечејска публика имаће прилику да присуствује у четвртак, 17. јуна, са почетком у 17 часова, у просторијама Народне библиотеке Бечеј.

О књизи разговарају:
  • Др Машан Богдановски, преводилац књиге Ванземаљски језици

Професор на Одељењу за филозофију Филозофског факултета у Београду, где је и дипломирао. Тежиште његовог истраживања је на предмету теорија сазнања, а нарочито је заинтересован за емпиристичку традицију и историју епистемологије, са посебним нагласком на хеленистичку епистемологију и британски емпиризам. Објављује и у областима филозофије духа и религије.

  • Иван Умељић, уредник издања

Руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију Центра за промоцију науке.

 

„Недеља џентлмена“ је једнонедељна културна манифестација посвећена култури, уметности и науци, коју организује Народна библиотека у Бечеју. Контроверзни наслов ове манифестације за циљ има да укаже на неравноправност жена у свету књижевности и културе, јер иако савремена истраживања и статистике показују да жене далеко више читају и посећују библиотеке, књижевни и интелектуални естаблишмент и даље је претежно сачињен од „мушких имена“.

Ове године, „Недеља џентлмена“ реализује се четврти пут, али први пут под слоганом: Недеља књижевности, уметности и науке – недеља за све нас.

О књизи Ванземаљски језици

Питање које нас је одувек бескрајно интригирало: „Да ли смо сами у васиони?“, увек је праћено и оним другим, још сложенијим: „Ако живот ван Земље постоји, како бисмо комуницирали са њим?“

Научни писац Данијел Оберхаус, аутор најновијег издања Центра за промоцију науке, води читаоце у потрагу за ванземаљским језицима. Истражујући многобројне покушаје Земљана да током векова дођу до ванземаљаца, аутор поставља и нека питања на која још не постоје одговори:

– Уколико пошаљемо поруку у свемир, да ли ће је ванземаљска бића примити? Хоће ли је разумети?

– На ком језику ћемо ми говорити (а на ком они)?

– Да ли, осим универзалне граматике (коју је успоставио Ноам Чомски), постоји и граматика свемира?

Оберхаус, између осталог, читаоце упознаје и са идејом с краја деветнаестог века о комуникацији са Марсовцима уз помоћ Морзеове азбуке и огледала, са пројектима SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) и METI (Message to Extreterrstrial Intelligence), првим AI амбасадором међу звездама (Ела), који игра карте, прориче судбину и рецитује поезију, као и са многим другим занимљивостима. Ванземаљски језици откривају како су филозофија, лингвистика, математика, наука и уметност утицале на креирање међузвезданих порука.

Од соларних огледала пројектованих за комуницирање са Марсовцима Морзеовом азбуком до фонографских записа и вештачке интелигенције којој је намењено да миленијумима лута космосом, сваки међузвездани комуникациони систем одражава научна знања и културни сензибилитет епохе која га је створила.

Књигу Ванземаљски језици, као и остала издања Центра за промоцију науке, можете поручити путем имејла prodaja@cpn.rs или купити у свим боље снабдевеним књижарама (Делфи, Макарт…)

подели