U okviru manifestacije „Nedelja džentlmena“, koju organizuje Narodna biblioteka Bečej, Centar za promociju nauke predstaviće svoje novo izdanje – knjigu Danijela Oberhausa Vanzemaljski jezici. Razgovoru o ovoj zanimljivoj knjizi bečejska publika imaće priliku da prisustvuje u četvrtak, 17. juna, sa početkom u 17 časova, u prostorijama Narodne biblioteke Bečej.

O knjizi razgovaraju:
  • Dr Mašan Bogdanovski, prevodilac knjige Vanzemaljski jezici

Profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je i diplomirao. Težište njegovog istraživanja je na predmetu teorija saznanja, a naročito je zainteresovan za empirističku tradiciju i istoriju epistemologije, sa posebnim naglaskom na helenističku epistemologiju i britanski empirizam. Objavljuje i u oblastima filozofije duha i religije.

  • Ivan Umeljić, urednik izdanja

Rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju Centra za promociju nauke.

 

„Nedelja džentlmena“ je jednonedeljna kulturna manifestacija posvećena kulturi, umetnosti i nauci, koju organizuje Narodna biblioteka u Bečeju. Kontroverzni naslov ove manifestacije za cilj ima da ukaže na neravnopravnost žena u svetu književnosti i kulture, jer iako savremena istraživanja i statistike pokazuju da žene daleko više čitaju i posećuju biblioteke, književni i intelektualni establišment i dalje je pretežno sačinjen od „muških imena“.

Ove godine, „Nedelja džentlmena“ realizuje se četvrti put, ali prvi put pod sloganom: Nedelja književnosti, umetnosti i nauke – nedelja za sve nas.

O knjizi Vanzemaljski jezici

Pitanje koje nas je oduvek beskrajno intrigiralo: „Da li smo sami u vasioni?“, uvek je praćeno i onim drugim, još složenijim: „Ako život van Zemlje postoji, kako bismo komunicirali sa njim?“

Naučni pisac Danijel Oberhaus, autor najnovijeg izdanja Centra za promociju nauke, vodi čitaoce u potragu za vanzemaljskim jezicima. Istražujući mnogobrojne pokušaje Zemljana da tokom vekova dođu do vanzemaljaca, autor postavlja i neka pitanja na koja još ne postoje odgovori:

– Ukoliko pošaljemo poruku u svemir, da li će je vanzemaljska bića primiti? Hoće li je razumeti?

– Na kom jeziku ćemo mi govoriti (a na kom oni)?

– Da li, osim univerzalne gramatike (koju je uspostavio Noam Čomski), postoji i gramatika svemira?

Oberhaus, između ostalog, čitaoce upoznaje i sa idejom s kraja devetnaestog veka o komunikaciji sa Marsovcima uz pomoć Morzeove azbuke i ogledala, sa projektima SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) i METI (Message to Extreterrstrial Intelligence), prvim AI ambasadorom među zvezdama (Ela), koji igra karte, proriče sudbinu i recituje poeziju, kao i sa mnogim drugim zanimljivostima. Vanzemaljski jezici otkrivaju kako su filozofija, lingvistika, matematika, nauka i umetnost uticale na kreiranje međuzvezdanih poruka.

Od solarnih ogledala projektovanih za komuniciranje sa Marsovcima Morzeovom azbukom do fonografskih zapisa i veštačke inteligencije kojoj je namenjeno da milenijumima luta kosmosom, svaki međuzvezdani komunikacioni sistem odražava naučna znanja i kulturni senzibilitet epohe koja ga je stvorila.

Knjigu Vanzemaljski jezici, kao i ostala izdanja Centra za promociju nauke, možete poručiti putem imejla prodaja@cpn.rs ili kupiti u svim bolje snabdevenim knjižarama (Delfi, Makart…)

podeli