Захваљујући књизи „Како ваш мозак ради – неуронаучни експерименти за свакога“, 46 огледа који су донедавно били резервисани искључиво за истраживаче и студенте престижних светских универзитета и института, од сада ће бити доступни и нашим средњошколцима. Српско издање проширено је са пет нових експеримената, посебно намењених нашим наставницима и ученицима, које је тим истраживача, предвођен Грегом Гејџом, у партнерству са Центром за промоцију науке, Нордеус фондацијом и Амбасадом Сједињених Америчких Држава у Србији осмислио и развио током лета 2023. године  у Научном клубу ЦПН-а, у Београду.

Овај издавачки подухват део је ширег циља Групе за образовање, коју чине Центар за промоцију науке, Нордеус фондација, Достигнућа младих у Србији и Иницијатива „Дигитална Србија“ – да се знања и вештине које су неопходне за боље разумевање света и развој каријере у савременом друштву трајно интегришу у образовне процесе у Србији.

 

У уторак, 12. марта, од 18 часова, у Свечаној сали Прве београдске гимназије, биће организована промоција књиге „Како ваш мозак ради“, као и панел-дискусија у којој ће учествовати:

  • аутор књиге Грег Гејџ;
  • саветница за послове међународне сарадње ЦПН-а Катарина Стекић;  
  • директор стратегије и развоја Нордеус фондације Милош Ђуричанин и;
  • полазница Летње школе неуронаука и докторанткиња Филозофског факултета Универзитета у Београду Милица Манојловић.

Добро дошли! Молимо вас да своје присуство потврдите на pr@cpn.rs или на 011 24 00 260.

 

Неуронаука је релативно млада научна област која подразумева интердисциплинарни приступ и ангажовање инжењера, биолога, физичара, лекара, али и психолога и филозофа – како би многобројне загонетке у вези са функционисањем нашег мозга биле одгонетнуте. Летња школа показала је да постоји потреба за практичним образовањем из неуронаука на нивоу средње школе, будући да су се до сада студенти у Србији са концептима неуронаука упознавали тек на универзитететима.

Детаљ са Летње школе неуронаука и нашем Научном клубу

Уз проширено српско издање, коју је издао престижни MIT Press, у сарадњи са Грегом Гејџом, осмишљен је и посебан едукативан програм за наше наставнике и ученике, а обезбеђена је и „уради сам“ лабораторијска опрема, како би у свим средњим школама у Србији које имају Мејкерс лабове, будуће генерације могле несметано да спроводе неуронаучна истраживања и продубљују сазнања о људском мозгу.

 

подели