На иницијативу Грега Гејџа, америчког неуронаучника, који је за престижни МИТ Прес издао књигу „Како ради твој мозак: неуронаучни експерименти за свакога“, током јула 2023. године, у Научном клубу Центра за промоцију науке окупио се међународни тим младих студената са универзитета из Србије и Сједињених Америчких Држава, који су сарађивали на неколико експеримената из области неуронаукa. Своје налазе поделили су са посетиоцима догађаја и представницима медија, који су имали прилику и да лично спроведу поједине експерименте.

Фото: Ана Паунковић

„Компанија Бекјард брејнс Грега Гејџа производи неуронаучне уређаје које свако може да користи и кроз забаву учи о неуронаукама на „уради сам“ начин. Тиме се ова наука приближава свима и омогућава им да буду део експеримената. Тако смо се овог пута питали да ли печурке имају неку електричну активност, шта је то слузава буђ и на који начин она доноси одлуке и креће се, тестирали ЕЕГ сигнале, проучавали како можемо да мењамо и фокусирамо нашу пажњу, али и како можемо да обманемо свој мозак“, поручила је др Дуња Бјелић, екстерна консултанткиња Центра за промоцију науке и неуронаучница.

Фото: Ана Паунковић

Студенти са Универзитета у Мичигену, Електротехничког факултета, Филозофског факултета и Биолошког факултета Универзитета у Београду и Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду, презентовали су посетиоцима догађаја одржаног у Научном клубу резултате до којих су дошли проучавајући људску перцепцију и социјалну когницију, кроз физиологију биљака и гљива стичући фасцинантне увиде у функционисање нервног система, али и демонстрирали начине на које су до њих дошли.

„Ово је моја четврта посета Београду и сарадња са Центром за промоцију науке. Увек ми је велико задовољство и сјајно искуство. Најважнији задатак ове Летње школе био је да ове младе људе из најразличитијих области науке окупимо на једном месту и омогућимо им да сарађују на решавању проблема. Поносан сам што смо на крају дошли до жељених резултата и што имамо прилику да вам их презентујемо“, изјавио је Етјен Серб-Камп, један од ментора компаније Бекјард брејнс који су у току Летње школе радили са студентима.

Фото: Ана Паунковић

„КАКО ВАШ МОЗАК РАДИ: НЕУРОНАУКА ЗА СВАКОГА“ ГРЕГА ГЕЈЏА НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

Резултати спроведених експеримената биће објављени као посебно поглавље допуњеног издања „Како ваш мозак ради: неуронаучни експерименти за свакога” Грега Гејџа, које ће објавити Центар за промоцију науке у сарадњи са Групом за образовање (Нордеус фондација, Иницијатива Дигитална Србија, Достигнућа младих у Србији и ЦПН).

СЕТОВИ ЗА НЕУРОНАУЧНЕ ЕКСПЕРИМЕНТЕ У ШКОЛАМА ШИРОМ СРБИЈЕ

Група за образовање отвориће до краја текуће године у средњим школама широм Србије низ Мејкерс лабова, мултифункционалних учионица у којима се ученици и наставници баве неформалном наставом у области СТЕМ-а. Грег Гејџ опремиће ове учионице специјалним сетовима који ће њиховим корисницима омогућити да ове експерименте спроводе у својим школама.

подели