Центар за промоцију науке ће на 65. Сајму књига представити своје ново издање – Књигу. У овој „књизи о књизи“, песникиња и мултимедијална уметница Амарант Борсук истражује историју, идеју и будућност књиге. Посматрајући књигу као објекат, садржај, идеју и интерфејс, она нам указује да је њена физичка форма одувек била поприште експеримента и игре. Уместо што инсистирамо на лажној дихотомији између штампаног и дигиталног медија, Борсук поручује да би требало да ценимо његов континуитет. Пратећи међуоднос форме и садржаја, она на неочекиван начин повезује историју књиге, уметност књиге и електронску литературу – како би проширила нашу дефиницију објекта за који смо мислили да га блиско познајемо. Више информација о књизи и о промоцији која ће се у четвртак, 27. октобра, одржати на Сајму прочитајте ОВДЕ.

На Сајму књига представљамо и јубиларни 30. број научнопопуларног часописа Елементи, а темат најновијег издања посвећен је старењу. У оквиру темата сазнаћете како изгледа старење у дигиталном окружењу и како би могли да изгледају пензионерски дани 2050. године, да ли нам истраживања о најдуговечнијим животињским врстама могу помоћу да продужимо људски животни век и – пре него што то урадимо – има ли смисла живети вечно. У јесењем броју Елемената моћи ћете да прочитате и бројне занимљивости из области астрофизике, медицине, психологије, историје науке, уметности, стрипа. Часопис Елементи препознатљив је и по илустрацијама најбољих илустратора из земље и региона, а за време трајања Сајма читаоци ће моћи да прелистају и купе претходна издања часописа.

 

Током осам дана трајања Сајма, ЦПН ће на свом штанду организовати и угостити читав низ научних институција које ће организовати неколико трибина, представити публикације и пројекте из различитих области.

Детаљан распоред представљања научноистраживачких организација на Сајму погледајте ОВДЕ.

 

На посебном делу штанда у Хали 2а, током читавог трајања Сајма књига, мрежа научних клубова из целе Србије представиће најуспешније научнопопуларне пројекте, као и радионице, семинаре и обуке из области образовања.

Као и до сада, на штанду ЦПН-а КОБСОН ће окупити библиотекаре из научних институција и, посебно за ову прилику, омогућити свим посетиоцима штанда да претражују научне радове најзначајнијих светских база научних публикација.

Центар за промоцију науке ове године, за време трајања Сајма књига, реализује и акцију на друштвеној мрежи Инстаграм. Свако ко фотографише детаљ са нашег штанда и тагује ЦПН – било да је реч о Инстаграм сторију или посту на Инстаграму – потенцијално добија једно од издања Центра. Најлепше и најмаштовитије фотографије биће награђене по завршетку Сајма, када ћемо ступити у контакт са добитницима.

ЦПН ће и на овогодишњем Међународном сајму књига презентовати издавачку делатност чак 114 научноистраживачких организација у Србији, међу које се убрајају универзитети, факултети, универзитетске библиотеке, САНУ, истраживачко-развојни и научни институти, приватни универзитети и факултети, стручна друштва и заводи. Центар је за ову прилику припремио детаљан каталог који садржи око 900 публикација објављених у протеклих годину дана.

Током осам дана трајања Сајма, ЦПН ће на свом штанду организовати и угостити читав низ научних институција које ће организовати неколико трибина, представити публикације и пројекте из различитих области.

Детаљан распоред представљања научноистраживачких организација на Сајму погледајте ОВДЕ.

 

Радно време Сајма:

недеља, 23. октобар 10.00-21.00;

понедељак, 24. октобар – четвртак, 27. октобар 10.00-20.00;

петак, 28. октобар – недеља, 30. октобар 10.00-21.00.

подели