Насупрот многим извештајима о њеној смрти — за шта су у различито време окривљени новине, телевизија и е-читачи — књига је преживела. Упркос носталгичним хвалоспевима о књигама у штампаној форми, ауторка нас подсећа да термин „књига“ означава уједно и медиј и садржај. Уместо да књигу прихватимо као јединствену форму, Амарант Борсук нас позива на промишљање дуге историје њене трансформације.

Посматрајући књигу као објекат, садржај, идеју и интерфејс, она нам указује да је њена физичка форма одувек била поприште експеримента и игре. Уместо што инсистирамо на лажној дихотомији између штампаног и дигиталног медија, Борсук поручује да би требало да ценимо његов континуитет.

Да ли је књига физички објекат који садржи странице обложене корицама? Или је преносиви уређај који нам даје приступ читавим библиотекама? „Кодекс“, књига у облику увезаних листова папира, настао је око 150. године нове ере. Претходиле су му глинене таблице и свици папируса. Шта је књига у дигиталном добу?

У новом издању Центра за промоцију науке, Амарант Борсук детаљно разматра прошлост и будућност књиге. Пратећи међуоднос форме и садржаја, она на неочекиван начин повезује историју књиге, уметност књиге и електронску литературу – како би проширила нашу дефиницију објекта за који смо мислили да га блиско познајемо.

 

Амарант Борсук је теоретичарка, песникиња и мултимедијална уметница, која ради у тачки пресека књиге и дигиталних медија. Ауторка је књиге Између листа и екрана, дигиталне поп-ап сликовнице о поезији, као и пет књига поезије. Добитница је стипендије NEA Expanded Artists’ Books за пројекат Абра, књигу ограниченог тиража и бесплатну iOS апликацију, која је недавно добила награду Turn on Literature. Сарађивала је на инсталацијама, уметничким показивачима за књиге и интерактивним радовима. Борсук је доценткиња на Школи интердисциплинарних уметности и наука на Универзитету Вашингтон Бодел, где ради и као помоћница директора мастер програма за креативно писање и поетику.

 

Књигу је превео др Машан Богдановски, а аутор ликовног решења корице је графички илустратор Никола Кораћ.

 

Представљање Књиге биће одржано у четвртак, 27. октобра, у 18 часова, на штанду Центра за промоцију науке, у Хали 2а Београдског сајма. На промоцији издања говориће:

др Машан Богдановски, преводилац Књигe и професор Филозофског факултета у Београду;

—  Жељко Лончар, илустратор и професор графичког дизајна на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду;

—  др Невена Буђевац, професорка Учитељског факултета у Београду, која је у својој докторској тези фокус истраживања ставила на развој читалачке писмености код деце;

Иван Умељић, уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке.

 

Поред Књиге, Центар за промоцију науке и ове године, десети пут заредом, на свом штанду излаже око 900 издања научноистраживачких организација Србије, као и своја издања из области популарне науке и научне комуникације.

Током осам дана трајања Сајма ЦПН ће угостити и низ научних институција, које ће организовати неколико трибина и представити публикације и пројекте из већег броја области.

подели