Centar za promociju nauke će na 65. Sajmu knjiga predstaviti svoje novo izdanje – Knjigu. U ovoj „knjizi o knjizi“, pesnikinja i multimedijalna umetnica Amarant Borsuk istražuje istoriju, ideju i budućnost knjige. Posmatrajući knjigu kao objekat, sadržaj, ideju i interfejs, ona nam ukazuje da je njena fizička forma oduvek bila poprište eksperimenta i igre. Umesto što insistiramo na lažnoj dihotomiji između štampanog i digitalnog medija, Borsuk poručuje da bi trebalo da cenimo njegov kontinuitet. Prateći međuodnos forme i sadržaja, ona na neočekivan način povezuje istoriju knjige, umetnost knjige i elektronsku literaturu – kako bi proširila našu definiciju objekta za koji smo mislili da ga blisko poznajemo. Više informacija o knjizi i o promociji koja će se u četvrtak, 27. oktobra, održati na Sajmu pročitajte OVDE.

Na Sajmu knjiga predstavljamo i jubilarni 30. broj naučnopopularnog časopisa Elementi, a temat najnovijeg izdanja posvećen je starenju. U okviru temata saznaćete kako izgleda starenje u digitalnom okruženju i kako bi mogli da izgledaju penzionerski dani 2050. godine, da li nam istraživanja o najdugovečnijim životinjskim vrstama mogu pomoću da produžimo ljudski životni vek i – pre nego što to uradimo – ima li smisla živeti večno. U jesenjem broju Elemenata moći ćete da pročitate i brojne zanimljivosti iz oblasti astrofizike, medicine, psihologije, istorije nauke, umetnosti, stripa. Časopis Elementi prepoznatljiv je i po ilustracijama najboljih ilustratora iz zemlje i regiona, a za vreme trajanja Sajma čitaoci će moći da prelistaju i kupe prethodna izdanja časopisa.

 

Tokom osam dana trajanja Sajma, CPN će na svom štandu organizovati i ugostiti čitav niz naučnih institucija koje će organizovati nekoliko tribina, predstaviti publikacije i projekte iz različitih oblasti.

Detaljan raspored predstavljanja naučnoistraživačkih organizacija na Sajmu pogledajte OVDE.

 

Na posebnom delu štanda u Hali 2a, tokom čitavog trajanja Sajma knjiga, mreža naučnih klubova iz cele Srbije predstaviće najuspešnije naučnopopularne projekte, kao i radionice, seminare i obuke iz oblasti obrazovanja.

Kao i do sada, na štandu CPN-a KOBSON će okupiti bibliotekare iz naučnih institucija i, posebno za ovu priliku, omogućiti svim posetiocima štanda da pretražuju naučne radove najznačajnijih svetskih baza naučnih publikacija.

Centar za promociju nauke ove godine, za vreme trajanja Sajma knjiga, realizuje i akciju na društvenoj mreži Instagram. Svako ko fotografiše detalj sa našeg štanda i taguje CPN – bilo da je reč o Instagram storiju ili postu na Instagramu – potencijalno dobija jedno od izdanja Centra. Najlepše i najmaštovitije fotografije biće nagrađene po završetku Sajma, kada ćemo stupiti u kontakt sa dobitnicima.

CPN će i na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga prezentovati izdavačku delatnost čak 114 naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, među koje se ubrajaju univerziteti, fakulteti, univerzitetske biblioteke, SANU, istraživačko-razvojni i naučni instituti, privatni univerziteti i fakulteti, stručna društva i zavodi. Centar je za ovu priliku pripremio detaljan katalog koji sadrži oko 900 publikacija objavljenih u proteklih godinu dana.

Tokom osam dana trajanja Sajma, CPN će na svom štandu organizovati i ugostiti čitav niz naučnih institucija koje će organizovati nekoliko tribina, predstaviti publikacije i projekte iz različitih oblasti.

Detaljan raspored predstavljanja naučnoistraživačkih organizacija na Sajmu pogledajte OVDE.

 

Radno vreme Sajma:

nedelja, 23. oktobar 10.00-21.00;

ponedeljak, 24. oktobar – četvrtak, 27. oktobar 10.00-20.00;

petak, 28. oktobar – nedelja, 30. oktobar 10.00-21.00.

podeli