На конференцији за новинаре у Дому омладине одржане 28. септембра представљен је београдски програм Ноћи истраживача

ФОТО: Ноћ истраживача 2015.

У Дому омладине у Београду, на конференцији за новинаре 28. септембра, представници Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, координатора пројекта ReFocuS, представили су програм Ноћи истраживача за Београд, у којем се, као и у 10 других градова широм земље, 30. септембра од 17 до 22 часа организује низ научнопопуларних манифестација.

Београдски програм Ноћи истраживача су представили научни сарадници Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ др Тања Аднађевић, која је и координаторка пројекта ReFocuS, и др Владимир Јовановић, као и истраживачи сарадници и докторанди на Институту Марија Рајичић и Марјана Бркић. Разговор је модерирала Зорана Минчић, PR Ноћи истраживача.

Главна тема Ноћи истраживача у оквиру пројекта ReFocuS су миграције. У Београду, посетиоци Ноћи истраживача могу научити о миграцијама на главној локацији догађаја – на Савском шеталишту испод Калемегдана.

Тамо истраживачи из Народног музеја, Етнографског института САНУ, Друштва за заштиту птица Србије, ИС Петнице и многих других установа планирају предавања на отвореном, радионице и изложбе како о људским миграцијама, савременим и кроз историју, тако и о миграцијама птица селица, кретању воде кроз природу, удаљеним планетама и многим другим темама инспирисаним, дословно или симболично, појмом миграција.

На Калемегдану се организује и део још једног програма овогодишње Ноћи истраживача – „Четири ћошка“, који чине четири тематски различите, али повезане целине. Рад са децом, школама и локалним заједницама представљају наставнице из Дванаесте београдске гимназије у „Локалном ћошку“ код фонтане Борба на Калемегдану. Са друге стране, о сарадњи са Европском унијом и међународној мобилности научника и истраживачких пројеката причају неки од наших најуспешнијих истраживача у „ЕУ ћошку“ у Француском институту.

У „Ево ћошку“ се кроз игру, разговоре и квиз  учи о еволуционим механизмима, али и важности миграција за процес еволуције, такође на Калемегдану, близу фонтане Борба. Коначно, „Вики ћошак“ се бави коришћењем „Википедије“ у образовању и истраживању, и у оквиру овог „Ћошка“, у Музеју Вука и Доситеја, посетиоци имају прилике да науче како се могу укључити у рад највеће светске бесплатне интернет енциклопедије.

Поред „Четири ћошка“ и разговора и радионица инспирисаних миграцијама, у Београду се у оквиру Ноћи истраживача организује и квиз „Надмудривање са научником“, и то у бару Baranoya.

Отворен је и конкурс „Научни инкубатор“, програм пројекта ReFocus у оквиру којег ђаци широм Србије могу послати своје идеје за научне пројекте, чији ће победници – пет најбољих пројеката – имати прилику да 2017. године буду реализовани у Истраживачкој станици Петница. Конкурс је отворен до 15. децембра.

Пројекат ReFocuS, поред Београда, организује Ноћ истраживача и у Нишу, Крагујевцу, Петници, Пожаревцу, Инђији и Пироту, са партнерима Природно-математичким факултетом у Нишу, Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац и Центром за промоцију науке.

Поред пројекта ReFocuS, Ноћ истраживача организује и пројекат Cool&Hot, којим координира Факултет техничких наука у Новом Саду, и који организује програм у Новом Саду, Зрењанину, Шапцу и Суботици, на којем је ЦПН такође један од партнера.

Ноћ истраживача 2016.

Истражите више о програму Ноћи истраживача у Београду

Истражите више о програму Ноћи истраживача у Новом Саду

Истражите више о програму у свим градовима на сајту Ноћи истраживача

Истражите више о ЕУ пројектима Ноћ истраживача

Истражите више о уличном перформансу поводом Ноћи истраживача

Истражите више  о конференцији за новинаре Ноћ истраживача

Погледајте промотивни видео за Научни камион

Истражите више о Научном камиону

 

подели
повезано
Топло хладно у Новом Саду
Ноћ истраживача 2016