Шта вас све чека у петак 30. септембра у Новом Саду? 

ФОТО: Ноћ истраживача 2015.

Ноћ истраживача се у петак 30. септембра одржава на две локације у Новом Саду, од 16 сати до 1 сат после поноћи. Како је најавио пројекат Cool&Hot, који ове године организује Ноћ истраживача у Новом Саду, Суботици, Шапцу и Зрењанину, тема овогодишње манифестације је cool наука – од науке ниских температура до опуштених разговора са неким од наших најуспешнијих истраживача.

У тржном центру BIG, Ноћ истраживача почиње већ поподне, од 15 часова, разноврсним програмом радионица и научнопопуларних експоната, од криохирургије и терапеутске хипотермије, преко хемије леда, до робота који прави игло.

Поред програма који је дословно cool, ту су и лебдеће чигре, левитирајући воз Маглев, криптографија, бихевиорална генетика, ферофлуиди, оптичке илузије, као и посебна соба у којој све постаје џиновско. У тржном центру BIG су стационирани и домаћи истраживачи, спремни да на било коју тему проћаскају са посетиоцима уз cool посластицу – сладолед.

Други део програма организован је у клубу The Quarter на адреси Булевар Деспота Стефана 5, и почиње у 20 часова предавањем о ручно прављеном пиву, као и дегустацијом посебног „истраживачког пива“ које стиже из лабораторије RazBeerbriga. Како најављује пројекат Cool&Hot, у питању је пиво од којег мозак, за промену, боље ради.

Након предавања и дегустације почиње научни квиз, у којем могу учествовати сви посетиоци, али екипе могу имати највише пет чланова. Центар за сценски дизајн, архитектуру и технологију SCEN планира радионицу у којој се, уз помоћ различитих материјала, извора светла и видео пројектора, уживо у клубу The Quarter ствара видео материјал.

Новосадска Ноћ истраживача се завршава свирком званом Science jam, у којој наступају четири бенда коју чине студенти, предавачи и истраживачи са универзитета и института у Београду и Новом Саду: mistakemistake, DOF, Johnny Almost и Врата народа.

Како најављује Cool&Hot, пошто је ове године тема cool, наредне године ће Ноћ истраживача бити hot.

Ноћ истраживача 2016.

Истражите више о програму Ноћи истраживача у Београду

Истражите више о програму Ноћи истраживача у Новом Саду

Истражите више о програму у свим градовима на сајту Ноћи истраживача

Истражите више о ЕУ пројектима Ноћ истраживача

Истражите више о уличном перформансу поводом Ноћи истраживача

Истражите више  о конференцији за новинаре Ноћ истраживача

Погледајте промотивни видео за Научни камион

Истражите више о Научном камиону

 

подели
повезано
На четири ћошка у Београду
Ноћ истраживача 2016