У петак, 30. септембра, у 11 градова широм Србије одржава се седма по реду Ноћ истраживача

 

Као и сваког последњег петка у септембру, у петак 30. септембра се одржава велика научнопопуларна манифестација Ноћ истраживача. Ове, седме године по реду, са слоганом „Истражи, покажи, знање потражи“, Ноћ истраживача гостује у 11 градова широм Србије, по први пут реализована кроз два пројекта – Cool&Hot и ReFocuS. На оба пројекта је партнер Центар за промоцију науке.

Ноћ истраживача је осмишљена тако да посетиоци свих узраста имају прилике да се упознају са научним сазнањима, разговарају са истраживачима и учествују у научним експериментима, кроз богат научнопопуларни програм који траје од 17 до 22 часа.

Пројекат Cool&Hot, чији је координатор Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, организује Ноћ истраживача у Новом Саду, Зрењанину, Суботици и Шапцу. Ове године је њихова тема cool, а шта то тачно значи зависи од места на којем се налазите: у Новом Саду је једна од ствари која вас очекује опуштен разговор са научником уз сладолед, а у Шапцу имате прилике да научите о временским неприликама.

Организатори овог пројекта су, поред Факултета техничких наука и Природно-математички факултет у Новом Саду, Креативно-едукативни центар, Висока техничка школа струковних студија Зрењанин, Удружење научних комуникатора Наука и Центар за промоцију науке.

Пројектом ReFocuS координира Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, који Ноћ истраживача организује у 7 градова: у Београду, Крагујевцу, Нишу, Инђији, Пожаревцу, Пироту и Петници, са партнерима Природно-математичким факултетом у Нишу, Заводом за заштиту споменика културе Крагујевац и Центром за промоцију науке.

Основна идеја пројекта ReFocuS су миграције, и велики део садржаја у наведеним градовима је посвећен управо кретањима – како историјским, тако и оним савременим, али и „миграцијама“ као кључу за разумевање различитих научних појмова, од образовања до путовања сигнала кроз нервне ћелије.

У месецима пре Ноћи истраживача организован је, као и претходних година, читав низ пратећих програма, од којих је један био путовање Научног камиона од Београда, преко Сенте и Ћуприје, до Суботице, у којем су локални сарадници пројекта Ноћ истраживача организовали сопствени програм изложби, предавања и радионица.

Ноћ истраживача је европски догађај, који 30. септембра пуни једанаест година. Претходне године, у јубиларној 10. Европској ноћи истраживача учествовало је чак 250 градова широм континента. Манифестација је финансијски подржана од стране фонда Марија Склодовски-Кири, дела европског програма Хоризонт 2020.

Ноћ истраживача 2016.

Истражите више о програму Ноћи истраживача у Београду

Истражите више о програму Ноћи истраживача у Новом Саду

Истражите више о програму у свим градовима на сајту Ноћи истраживача

Истражите више о ЕУ пројектима Ноћ истраживача

Истражите више о уличном перформансу поводом Ноћи истраживача

Истражите више  о конференцији за новинаре Ноћ истраживача

Погледајте промотивни видео за Научни камион

Истражите више о Научном камиону

 

подели
повезано
Топло хладно у Новом Саду
На четири ћошка у Београду