Дванаесту годину заредом, у припреми је најмасовнија национална научнопопуларна манифестација у Србији посвећена математици – Мај месец математике (М3). У жељи да наставимо са добром праксом и успешном популаризацијом математике, Центар за промоцију науке, Нордеус фондација и Математички институту САНУ позивају наставнике и ученике да учествују у истраживању нивоа буке у окружењу своје школе, које развијају у сарадњи са  Националним институтом за океаонографију и експерименталну геофизику (OGS) из Трста.

Када сте последњи пут заиста чули тишину? Уз све погодности које модерно доба носи са собом, једна од ствари које га прате је и константан шум у коме живимо, једном речју – бука. Светска здравствена организација сматра звучним загађењем све позадинске звукове снажније од 65 децибела. Било да меримо јачину, фреквенције или мапирамо изворе, праћење буке захтева прикупљање великог броја података. Када константно снимате и пратите позадински шум, отварамо једно ново поље великих података и све оно што ова проблематика носи са собом. Како ћете чувати и обрађивати све ове податке? Који су вам параметри заиста важни, а који не? Какве су корелације између података?  И за крај можда најважније – шта ћете урадити са резултатима након што све те податке обрадите?

Да ли је ваша школа бучно место? Да ли се налази поред великих саобраћајница, градилишта или бучних фабрика? Или је можда изузетно тиха и окружена шумом? Придружите се истраживању које Центар за промоцију науке, Нордеус фондација и Математички институт САНУ развијају у сарадњи са  Националним институтом за океаонографију и експерименталну геофизику (OGS) из Трста, мапирајте ниво буке у окружењу ваше школе и развијте пројекат заштите од звучног загађења!

 Ко? Зашто?

Центар за промоцију науке, Нордеус фондација и Математички институт САНУ позивају основне и средње школе да у оквиру манифестације Мај месец математике изврше истраживање нивоа звучног загађења у непосредној околини своје школе и да нам пошаљу своја иновативна решења за проблем звучног загађења или примере добре праксе уколико је школа тиха.

 Како?

Потребно је да током прве радне недеље у априлу месецу свакодневно мерите ниво звучног загађења у околини ваше школе уз помоћ апликације на мобилном телефону. Те податке треба да обрадите и да прикажете добијене резултате на основу којих ћете развити једну од две врсте пројекта:

  • Уколико је ваша школа бучна – треба да нам прикажете иновативна решења за проблем звучног загађења.
  • Уколико ваша школа није бучна – треба да мапирате разлогe за то и прикажете вашу школу као пример добре праксе.

Пројекте нам можете послати у форми е-постера, презентације или кратке видео-форме. 

Када?

Да би се школа пријавила, представник школе (наставник/ца, учитељ/ца, професор/ка…) треба да попуни кратки формулар, до 20. марта 2023, на овом линку. 

Упутство

Изабраним школама ће до 24. марта бити послато детаљно упутство за спровођење активности. Укратко, потребно је да пријављени представник школе формира тим заинтересованих ђака са којима ће, у првој недељи априла, сваког радног дана мерити ниво буке у околини школе, користећи апликацију на мобилном телефону који мора имати GPS. Додатно, овај тим треба да развије иновативно решење за побољшање услова у своjoj школи или да прикаже своју школу као пример добре праксе, и да нам то пошаље до 1. маја.

 Школе са најиновативнијим решењима за решење звучног загађења или најбољим приказима добре праксе школе која није звучно загађена биће одабране до 8. маја, а потом ће представници награђених школа бити позвани да представе своју школу и пројекат у оквиру манифестације Мај месец математике. 

 За сва питања у вези са конкурсом можете се обратити Ани Клобучар: aklobucar@cpn.rs 

 

подели