Dvanaestu godinu zaredom, u pripremi je najmasovnija nacionalna naučnopopularna manifestacija u Srbiji posvećena matematici – Maj mesec matematike (M3). U želji da nastavimo sa dobrom praksom i uspešnom popularizacijom matematike, Centar za promociju nauke, Nordeus fondacija i Matematički institutu SANU pozivaju nastavnike i učenike da učestvuju u istraživanju nivoa buke u okruženju svoje škole, koje razvijaju u saradnji sa  Nacionalnim institutom za okeaonografiju i eksperimentalnu geofiziku (OGS) iz Trsta.

Kada ste poslednji put zaista čuli tišinu? Uz sve pogodnosti koje moderno doba nosi sa sobom, jedna od stvari koje ga prate je i konstantan šum u kome živimo, jednom rečju – buka. Svetska zdravstvena organizacija smatra zvučnim zagađenjem sve pozadinske zvukove snažnije od 65 decibela. Bilo da merimo jačinu, frekvencije ili mapiramo izvore, praćenje buke zahteva prikupljanje velikog broja podataka. Kada konstantno snimate i pratite pozadinski šum, otvaramo jedno novo polje velikih podataka i sve ono što ova problematika nosi sa sobom. Kako ćete čuvati i obrađivati sve ove podatke? Koji su vam parametri zaista važni, a koji ne? Kakve su korelacije između podataka?  I za kraj možda najvažnije – šta ćete uraditi sa rezultatima nakon što sve te podatke obradite?

Da li je vaša škola bučno mesto? Da li se nalazi pored velikih saobraćajnica, gradilišta ili bučnih fabrika? Ili je možda izuzetno tiha i okružena šumom? Pridružite se istraživanju koje Centar za promociju nauke, Nordeus fondacija i Matematički institut SANU razvijaju u saradnji sa  Nacionalnim institutom za okeaonografiju i eksperimentalnu geofiziku (OGS) iz Trsta, mapirajte nivo buke u okruženju vaše škole i razvijte projekat zaštite od zvučnog zagađenja!

 Ko? Zašto?

Centar za promociju nauke, Nordeus fondacija i Matematički institut SANU pozivaju osnovne i srednje škole da u okviru manifestacije Maj mesec matematike izvrše istraživanje nivoa zvučnog zagađenja u neposrednoj okolini svoje škole i da nam pošalju svoja inovativna rešenja za problem zvučnog zagađenja ili primere dobre prakse ukoliko je škola tiha.

 Kako?

Potrebno je da tokom prve radne nedelje u aprilu mesecu svakodnevno merite nivo zvučnog zagađenja u okolini vaše škole uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu. Te podatke treba da obradite i da prikažete dobijene rezultate na osnovu kojih ćete razviti jednu od dve vrste projekta:

  • Ukoliko je vaša škola bučna – treba da nam prikažete inovativna rešenja za problem zvučnog zagađenja.
  • Ukoliko vaša škola nije bučna – treba da mapirate razloge za to i prikažete vašu školu kao primer dobre prakse.

Projekte nam možete poslati u formi e-postera, prezentacije ili kratke video-forme. 

Kada?

Da bi se škola prijavila, predstavnik škole (nastavnik/ca, učitelj/ca, profesor/ka…) treba da popuni kratki formular, do 20. marta 2023, na ovom linku. 

Uputstvo

Izabranim školama će do 24. marta biti poslato detaljno uputstvo za sprovođenje aktivnosti. Ukratko, potrebno je da prijavljeni predstavnik škole formira tim zainteresovanih đaka sa kojima će, u prvoj nedelji aprila, svakog radnog dana meriti nivo buke u okolini škole, koristeći aplikaciju na mobilnom telefonu koji mora imati GPS. Dodatno, ovaj tim treba da razvije inovativno rešenje za poboljšanje uslova u svojoj školi ili da prikaže svoju školu kao primer dobre prakse, i da nam to pošalje do 1. maja.

 Škole sa najinovativnijim rešenjima za rešenje zvučnog zagađenja ili najboljim prikazima dobre prakse škole koja nije zvučno zagađena biće odabrane do 8. maja, a potom će predstavnici nagrađenih škola biti pozvani da predstave svoju školu i projekat u okviru manifestacije Maj mesec matematike. 

 Za sva pitanja u vezi sa konkursom možete se obratiti Ani Klobučar: aklobucar@cpn.rs 

 

podeli