На изложби у Културном центру Београда током априла и маја биће представљени радови националних победника Art&Science конкурса Исидоре Тодоровић и Милана и Марије Личине

Текст: Љиљана Илић

Након три године трајања пројекта и три циклуса резиденцијалног програма као награде за најуспешније, уметници активни на широком пољу дигиталне уметности, студенти уметничких факултета и они који експериметишу у раду с новим медијима позвани су током прошле године да се пријаве за четврти круг конкурса у оквиру пројекта Европске мреже дигиталне уметности и науке (European Digital Art and Science Network ), на коме је Центар за промоцију науке један од партнера.

Док је на глобалном нивоу главна награда боравак у Европској свемирској агенцији (European Space Agency, ESA) – на локалном нивоу бирају се креативни и аутентични радови који ће бити продуцирани и изложени на Art & Science изложби у Културном центру Београда.

Победници другог циклуса националне селекције су млади уметници Исидора Тодоровић и Марија и Милан Личина. Они ће, уз помоћ Центра за промоцију науке, поред финансијске, добити и менторску подршку за реализацију свог уметничког рада инспирисаног научним феноменима. Научни ментор овим уметницима је др Драгана Илић, доценткиња на Математичком факултету Универзитета у Београду.

Координатор пројекта Европска мрежа дигиталне уметности и науке је Арс електроника из Линца (Ars Electronica), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), ЏиВи Арт из Лондона (GV Art), Лаборал из Хихона (LABoral), Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и ДИГ галерија из Кошица.

Art & Science програм у Културном центру Београда и на још неколико градских локација отвара се 27. априла и трајаће све до 25. маја. Поред два премијерна рада националне селекције, биће изложено и петнаестак радова гостујућих уметника.

Исидора Тодоровић је основне и мастер студије завршила на Катедри за нове ликовне медије на Академији уметности у Новом Саду. Студенткиња је докторских студија Теорије уметности и медија на Универзитету уметности у Београду. Запослена је као на катедри за нове ликовне медије на Академији уметности у Новом Саду. Поред других активности, пише текстове о анонимности на интернету и креира политичке игре.

Рад који ће Исидора реализовати у оквиру програма Европске мреже дигиталне уметности и науке зове се Horologium Nocturnum. Реч је о интерактивној инсталацији замишљеној као мешавина концепата воденог сата (клепсидре) и Ноктурнал мерног инструмента, где вода постаје мерна јединица, стварна и симболичка, одређеног феномена. Сваки објекат приказује вероватноћу дешавања три догађаја: раст глобалне температуре, учесталост NEO феномена (Near Earth Objects), као и учесталост феномена у вези са Сунцем.

Милан Личина је завршио студије дизајна интерактивних медија на Факултету дигиталних уметности у Београду, а мастер студије дизајна нових медија завршио је на Универзитету Метрополитан у Београду. 2014. именован је за доцента на Факултету дигиталних уметности, на мастер студијама дизајна нових медија. Оснивач је Hostile Takeover Visual Lab -а, учесник више групних изложби и неколико самосталних перформанса, а део је и дизајнерског тима у креативном колективу ,,Галерија 12+”.

Милан ће свој рад реализовати у сарадњи са сестром, Маријом Личином. Марија је студирала дизајн интерактивних медија на Факултету дигиталних уметности у Београду, а завршила је и мастер студије дизајна нових медија на Универзитету Метрополитан. Ради као слободни дизајнер и такође је део Hostile Takeover Visual Lab -а. Своје поље истраживања проналази у традиционалној и рачунарској анимацији, видео продукцији, илустрацији и графичком дизајну.

Марија и Милан припремају рад под називом ,,Далекима…” Овај рад је аудио-визуелно искуство неограниченог трајања које се бави темом комуникације на међуцивилизацијском нивоу. Смештајући субјекте у контекст немих посматрача у изванвременском и извандимензионалном простору, он представља остављени систем за слање порука интелигентним бићима у свемиру. Кроз анализу и проучавање невербалних облика комуникације, аутори постављају питања на који начин свесна бића могу остварити смислени контакт и универзално разумевање. У ликовном облику, дело је триптих који чине комбинација генеративне визуелне и музичке уметности, као и елементи светлосне инсталације.

подели