Na izložbi u Kulturnom centru Beograda tokom aprila i maja biće predstavljeni radovi nacionalnih pobednika Art&Science konkursa Isidore Todorović i Milana i Marije Ličine

Tekst: Ljiljana Ilić

Nakon tri godine trajanja projekta i tri ciklusa rezidencijalnog programa kao nagrade za najuspešnije, umetnici aktivni na širokom polju digitalne umetnosti, studenti umetničkih fakulteta i oni koji eksperimetišu u radu s novim medijima pozvani su tokom prošle godine da se prijave za četvrti krug konkursa u okviru projekta Evropske mreže digitalne umetnosti i nauke (European Digital Art and Science Network ), na kome je Centar za promociju nauke jedan od partnera.

Dok je na globalnom nivou glavna nagrada boravak u Evropskoj svemirskoj agenciji (European Space Agency, ESA) – na lokalnom nivou biraju se kreativni i autentični radovi koji će biti producirani i izloženi na Art & Science izložbi u Kulturnom centru Beograda.

Pobednici drugog ciklusa nacionalne selekcije su mladi umetnici Isidora Todorović i Marija i Milan Ličina. Oni će, uz pomoć Centra za promociju nauke, pored finansijske, dobiti i mentorsku podršku za realizaciju svog umetničkog rada inspirisanog naučnim fenomenima. Naučni mentor ovim umetnicima je dr Dragana Ilić, docentkinja na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Koordinator projekta Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), DžiVi Art iz Londona (GV Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Košica.

Art & Science program u Kulturnom centru Beograda i na još nekoliko gradskih lokacija otvara se 27. aprila i trajaće sve do 25. maja. Pored dva premijerna rada nacionalne selekcije, biće izloženo i petnaestak radova gostujućih umetnika.

Isidora Todorović je osnovne i master studije završila na Katedri za nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Studentkinja je doktorskih studija Teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Zaposlena je kao na katedri za nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pored drugih aktivnosti, piše tekstove o anonimnosti na internetu i kreira političke igre.

Rad koji će Isidora realizovati u okviru programa Evropske mreže digitalne umetnosti i nauke zove se Horologium Nocturnum. Reč je o interaktivnoj instalaciji zamišljenoj kao mešavina koncepata vodenog sata (klepsidre) i Nokturnal mernog instrumenta, gde voda postaje merna jedinica, stvarna i simbolička, određenog fenomena. Svaki objekat prikazuje verovatnoću dešavanja tri događaja: rast globalne temperature, učestalost NEO fenomena (Near Earth Objects), kao i učestalost fenomena u vezi sa Suncem.

Milan Ličina je završio studije dizajna interaktivnih medija na Fakultetu digitalnih umetnosti u Beogradu, a master studije dizajna novih medija završio je na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu. 2014. imenovan je za docenta na Fakultetu digitalnih umetnosti, na master studijama dizajna novih medija. Osnivač je Hostile Takeover Visual Lab -a, učesnik više grupnih izložbi i nekoliko samostalnih performansa, a deo je i dizajnerskog tima u kreativnom kolektivu ,,Galerija 12+”.

Milan će svoj rad realizovati u saradnji sa sestrom, Marijom Ličinom. Marija je studirala dizajn interaktivnih medija na Fakultetu digitalnih umetnosti u Beogradu, a završila je i master studije dizajna novih medija na Univerzitetu Metropolitan. Radi kao slobodni dizajner i takođe je deo Hostile Takeover Visual Lab -a. Svoje polje istraživanja pronalazi u tradicionalnoj i računarskoj animaciji, video produkciji, ilustraciji i grafičkom dizajnu.

Marija i Milan pripremaju rad pod nazivom ,,Dalekima…” Ovaj rad je audio-vizuelno iskustvo neograničenog trajanja koje se bavi temom komunikacije na međucivilizacijskom nivou. Smeštajući subjekte u kontekst nemih posmatrača u izvanvremenskom i izvandimenzionalnom prostoru, on predstavlja ostavljeni sistem za slanje poruka inteligentnim bićima u svemiru. Kroz analizu i proučavanje neverbalnih oblika komunikacije, autori postavljaju pitanja na koji način svesna bića mogu ostvariti smisleni kontakt i univerzalno razumevanje. U likovnom obliku, delo je triptih koji čine kombinacija generativne vizuelne i muzičke umetnosti, kao i elementi svetlosne instalacije.

podeli