Неколико великих финансијера научних истраживања из Европе покренуло је такозвани План С, који има циљ да укине претплату на научне часописе – и учини све објављене научне радове потпуно бесплатним за читање и преузимање

Илустрација: Science Europe 

Текст: Ивана Николић

Када је 4. септембра једанаест националних организација које финансирају науку објавило да – уз подршку Европске комисије – покреће cOAlition S, иницијативу за потпуни и непосредни отворени приступ истраживачким публикацијама, многи издавачи широм света бурно су реаговали, страхујући за своје интересе. cOAlition S је, иначе, израсла из Плана С, који се састоји из једног циља и десет главних принципа, који даље објашњавају начине и критеријуме објављивања и приступа.

Главни принцип је следећи:

„До [1. јануара] 2020. научне публикације које су резултат истраживања финансираног из јавних грантова које обезбеђују национални и европски савети и организације за финансирање који учествују [у cOAlition S], морају бити објављени у одговарајућим часописима у отвореном приступу или на платформама у отвореном приступу.“

Ових једанаест организација и Европска комисија позивају остале издаваче широм света – и приватне и јавне – да се придруже њиховој иницијативи. Чланице cOAlition S, иначе, заједно годишње улажу 7,6 милијарди евра на финансирање истраживања. Они кажу да ће радови које су финансирали сви који желе моћи да преузму, преведу или искористе на било који други начин. „Ниједан научни рад не треба да буде закључан иза опције за претплату!“, каже се у преамбули која је такође објављена 4. септембра. Осим француских, британских и холандских финансијера, и сличне организације из Аустрије, Ирске, Луксембурга, Норвешке, Пољске и Словеније такође су приступиле иницијативи, као и истраживачки савети из Италије и Шведске.

„Плаћање научних садржаја не само да отежава сам научни подухват, већ представља и препреку да резултати истраживања дођу до шире јавности“, објашњава Марк Шилц, председник организације Science Europe са седиштем у Бриселу, која представља европске истраживачке организације и залаже се за отворени приступ – а која је, заправо, и званично покренула иницијативу.

Шилц очекује да се више агенција које финансирају науку прикључе Плану С, и додаје да ће следећег месеца у САД о томе да дискутује са званичницима Беле куће, универзитетима и научном заједницом.

Према мишљењу Стивена Курија, биолога са Империјал колеџа у Лондону и поборника отвореног приступа, ова декларација је „веома моћна… биће спорна и изазваће снажна осећања“.

Ипак, Кури тврди да она представља „значајан преокрет“ у покрету за отворени приступ научним радовима.

Али, шта у пракси заправо представља План С, или cOAlition S?

Наиме, План С, када ступи на снагу 1. јануара 2020, онемогућиће истраживачима да објављују своје радове у чак 85 одсто научних часописа – укључујући престижна имена попут Nature и Science. Према истраживању британске организације Universities UK из децембра 2017, тек око 15 одсто часописа користи модел отвореног приступа приликом објављивања радова, а финансирају се најчешће тако што наплаћују накнаду или од аутора или од оних који финансирају истраживање. Више од једне трећине часописа наплаћује приступ објављеним радовима. Они најчешће отварају приступ садржају тек након шест месеци од датума објављивања, у складу са политиком утицајних финансијера као што је Амерички национални институт за здравље. Тек нешто мање од половина часописа усвојило је такозвани хибридни модел објављивања, где су радови одмах бесплатно доступни уколико је аутор са тим сагласан, али где је већина радова ипак закључана, а приступ њима могућ само ако се плати. План С, међутим, забрањује истраживачима да објављују и у овим, хибридним журналима, осим током „транзиционог периода који би требало да буде што је могуће краћи“.

Реч издавача

Издавачи и удружења издавача из целог света оштро су критиковали најаву cOAlition S, уз коментар да су озбиљно забринути, поготово због најављене забране објављивања у хибридним часописима.

Тако је, на пример, гласноговорник Међународне асоцијације научних, техничких и медицинских издавача са седиштем у Оксфорду, изјавио да – иако поздравља напор финансијера да се повећа приступ научним радовима – неки одељци Плана С „захтевају даље пажљиво разматрање како би се избегло било какво неадекватно ограничавање академских слобода“, као што је забрана објављивања текстова у хибридним часописима. Сличне коментаре изнели су и представници још једног издавачког гиганта, америчког Елсевијера.

Америчка асоцијација за напредак науке, AAAS, која објављује Science – један од најпрестижнијих научних часописа – каже да модел какав се предвиђа Планом С неће моћи да подржи висококвалитетан истраживачки рад, његово публиковање и даљу дисеминацију. Имплементација тог плана би била „рђава услуга истраживачима“ и „неодржива за породицу часописа коју објављује Science.“

подели