Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Универзитет у Новом Саду и ОИЦ, организују представљање Обједињеног истраживачког центра

 

Обједињени истраживачки центар (Joint Research Center) игра важну улогу у пружању научне и технолошке подршке проширењу и процесу приступања Европској унији. ОИЦ је члан Интерсервисне групе Проширење и сарађује са Генералним директоратом ЕУ за проширење у оквиру преговора о приступању.

Мисија ОИЦ-а као унутрашњег сервиса Европске комисије јесте да за потребе Комисије обезбеди независну техничку подршку доношења политика ЕУ засновану на научним подацима.

У тесној сарадњи са генералним директоратима који установљавају политику ЕУ, ОИЦ се усредсређује на најважније социјалне изазове, стимулишући иновативност кроз развој нових метода, алата и стандарда, преноси знање међу земљама чланицама и истраживачким заједницама и размењује га са међународним партнерима.

Конференцију ОИЦ подршка проширењу заједнички организују ОИЦ, Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Универзитет у Новом Саду у оквиру реализације активности предвиђених Меморандумом о разумевању између ОИЦ-а и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и у оквиру реализације ОИЦ програма подршке земљама Западног Балкана и Турској.

Програм је основао Генерални директорат ЕУ за проширење у циљу финансирања логистичке подршке и трошкова одржавања конференција које организује Комисија у ЕУ или у земљама у процесу приступања.

Циљ конференције је да се кључним актерима из научне заједнице, индустрије и креаторима политике процеса проширења, представе активности којима ОИЦ подржава процес проширења, а посебно да се представе посебни примери активности које се односе на приоритете идентификоване током контаката са члановима Управног одбора ОИЦ-а и националним контакт особама из земаља у процесу приступања.

Током семинара ће се говорити о могућностима успостављања и јачања сарадње истраживача из Србије са лабораторијама ОИЦ у областима:

  • JRCJobs And Opportunities,
  • European Flood Awareness System (EFAS) и
  • Bioenergy.

На семинару ће, уз еминентне научнике из ОИЦ-а и Србије, говорити проф. др Виктор Недовић, помоћник министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја и проф. др Мирослав Весковић, ректор Универзитета у Новом Саду.

Радни језик скупа је енглески.

РЕГИСТРАЦИЈА УЧЕСНИКА

Преузмите програм скупа

Пријавите се на следећој адреси 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви