12-18. март 2012. На осам локација у Београду одржаће се међунарoдна научнопопуларна манифестација Недеља свести о мозгу

Пише: Сташа Бајац

Од 12 до 18. марта, на осам локација у Београду, одржаће се Недеља свести о мозгу, међунарoдна научнопопуларна манифестација у чијој je организацији учествовао и Центар за промоцију науке.

У оквиру богатог програма ове манифестације одржаће се изложбе на којима ће посетиоци имати прилику да виде моделе мозгова у природној величини и два пута веће од природних, затим мозгове у формалину, моделе пресека мозга у нивоу базалних једара и модел хипокампуса. Поред тога, изложба ће укључивати и забавне тестове, слушне и визуалне илузије, илустроване постере са темама функције и болести мозга кроз историју и данас, микроскопе са препаратима здравог и болесног мозга, памфлете итд. У фоајеу Културног центра Београда, у који се улази из Коларчеве улице, биће организоване изложбе радова психијатријских пацијената и деце са аутизмом из четири психијатријске институције.

Важно место у програму заузима позоришна представа Радован Трећи, у извођењу психијатријских пацијената Специјалне болнице „Др Славољуб Бакаловић“ из Вршца, која ће се одржати у Установи културе „Вук Караџић“.

У Галерији науке и технике САНУ-а, где ће се одвијати и демонстрације и интеракција са посетиоцима, биће приказана три научна филма. Но, посебан део програма чине предавања и демонстрације на Електротехничком факултету Универзитета у Београду. 

Током Недеље свести о мозгу, катедре Патолошке физиологије и Неурологије Медицинског факултета (Лабораторија за електрофизиологију Института за патолошку физиологију, Центар за поремећаје спавања и Лабораторија за неурофизиологију Института за неурологију) и Биолошки факултет угостиће студенте других факултета у данима отворених врата лабораторија.

Ову манифетсацију је организовала Студентска секција за неуронауке, а у организацији и реализацији ангажована је још 21 институција. Поред Центра за промоцију науке, који је дао подршку подухвату, ту су и Галерија науке и технике САНУ-а, Клиника за неурологију Клиничког центра Србије, Клиника за психијатрију Клиничког центра Србије, Институт за патологију Медицинског факултета Универзитета у Београду, Специјална болница за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ из Вршца и Канцеларија за младе Градске управе града Београда.  

Помоћ су пружиле и многе друге установе и институти попут Установе културе „Вук Караџић“, Културног центра Београда, Задужбине „Илије М. Коларца“, Удружења корисника психијатријских услуга Душа, Београдског удружење за помоћ особама са аутизмом, Центра за ласерску микроскопију Биолошког факултета Универзитета у Београду, Лабораторије за електрофизиологију Института за патолошку физиологију Медицинског факултета Универзитета у Београду, Института „Михајло Пупин“ и Лабораторије за биомедицинску инструментацију и технологије Електротехничког факултета Универзитета у Београду. Одржавање манифестације су подржали Друштво за неуронауке Србије, Биолошки факултет Универзитета у Београду, МЕНСА Србије и Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“. 

Програме за све догађаје можете погледати на сајту Студентске секције за неуронауке, где можете прочитати и упутства за пријављивање, будући да је број места за посетиоце ограничен. 

Програм научнопопуларних предавања:

12. март – др Александар Ристић „Епилепсија – мит и реалност“; 
13. март – др Александра Павловић „Живот после можданог удара – тренутак који мења све“,
др Јасна Трајковић „Најчешће заблуде о главобољама“;
14. март – др Милан Латас „Истине и заблуде у дијагностици и терапији анксиозности и депресије“,
др Игор Петровић „Паркинсонова болест – укрштање путева неурологије и психијатрије“,
др Славко Јанковић „Поремећаји спавања: НРЕМ парасомније“;
15. март – др Александар Родић „Хуманоидни робот – на корак до граница људске свести или…?“; 
16. март – др Срђан Лопичић „Од егзотичне палме до древне бактерије – у потрази за узрочником 
неуродегенеративних болести“
др Павле Анђус „Електрофизиологија – потрага за импулсом живота“
Драгана Глумац „Вежбе дисања у пракси“; 
17. март – др Јово Тошевски „Сукоби емоционалних и свесних система у мозгу жене и мушкарца – 
разлике мушког и женског мозга“
др Милош Бајчетић „Докле да се лажемо? – Митови у неуронаукама“. 
 

подели