У сусрет тринаестој по реду Европској ноћи истраживача у Србији, која ће се одржати 30. септембра, већ од понедељка, 26. септембра, одвијаће се програм у девет научних клубова: у Кикинди, Шапцу, Рановцу, Крагујевцу, Крушевцу, Чачку, Нишу, Лесковцу и Горњем Милановцу публику чекају научнице и научници – свако може бити део тима Ноћи истраживача!

 

Понедељак, 26. септембар, Лесковац

Радионица: Мали ликовни атеље

Да ли сте знали да су многи уметници, поред тога што су се бавили уметношћу били и визионари? Леонардо да Винчи је чак 300 година пре изградње и изума скицирао бицикл, аутомобил, подморницу, хеликоптер и падобран. Колико је Да Винчи био испред свог времена, говори нам и чињеница да се школовао од куће, али је ипак постао и остао један од највећих проналазача, како у уметности, тако и у науци. Био је способан да једном руком пише, другом слика, и то све у исто време! Кроз ову радионицу запловићемо временом, упознати се са његовим изумима и сликарским делима и упозати сликарску технику  сликања јајчаним темперама, коју је користио и сам Леонардо. Уз помоћ „уникатног“ рецепта византијских уметника – јаја и пигмента – малим уметницима даћемо улогу византијских и ренесансних уметника који ће се опробати у досликавању портрета које је насликао Да Винчи.

 

Понедељак, 26. септембар, Крушевац

Радионица: Кад наука проговори бојама

Људи су користили природне боје хиљадама година. Где можемо наћи природне боје, у којим деловима биљака се могу наћи, које биљке дају коју боју, на који начин можемо направити јестиве боје – теме су радионице „Кад наука проговори бојама“. Након експеримената, употребом природних и јестивих боја ученици ће имати прилике да израде своје креативне ликовне радове.

 

Уторак, 27. септембар, Горњи Милановац

Радионица: Роботика за најмлађе

Јединствена радионица „Роботика за најмлађе“ намењена за групу деце вртићког и млађег основношколског узраста на којој ће имати прилику да се упознају са роботима за децу, њиховим карактеристикама, могућностима коришћења, развијању логичког размишљања кроз игру. Чланови тима Импулс центра осмислили су робота за најмлађе. Они ће на радионици упознати децу са њиховим новим пријатељем и његовим едукативно-игровним могућностима. Радионица је отвореног типа и одвија се у просторијама Импулс центра.

 

Уторак, 27. септембар, Шабац

Радионица: Какву тајну крије Ван Гогово Звездано небо

На чувеном платну постимпресионистичког сликара крије се одговор на питање о којем физичари и математичари још увек полемишу Зашто релативитет и зашто турбуленција? Турбуленцију је тешко објаснити из математичке перспективе, али постоји могућност да кроз уметност покажемо шта је она заправо. Погледаћемо кратак филм о мистеријама које се крију на овом познатом платну, на ком је Ван Гог приказао мистериозност покрета, течност и светлост.

 

Среда, 28. септембар, Чачак

Радионица: Златна наука

На овој радионици биће представљени научни приказ и примена златног пресека, пропорција у уметности, науци и свакодневном животу, а учесници ће се упознати и са Фибоначијевим низом. Приказ и повезаност низа и пресека представљени су на фотографијама. Учесницима се објашњава процес рада и креативна израда ротационе скулптуре која представља златни пресек. Ротацијом скулптуре добијамо шест различитих варијација, шест различитих слика.

 

Среда, 28. септембар, Ниш

Научна шетња: Ars longa vita brevis

Путовање кроз музеј на даскама које живот значе

Јупитер на престолу, један од највреднијих предмета из античке збирке и заштитник нишког Народног музеја, заправо је водич кроз музејски забавник. За Ноћ истраживача 2022. године у форми музејског театра, костимирани у ношње из различитих периода, кустоси ће са децом извести игроказ и пробати да одговоре на питања која постављају цар Константин и царица Јелена. Кроз свет музеја, децу у овом игроказу води Јупитер, упознајући их са уметничким и културним наслеђем, показујући да је наука утицала на уметност откад је човек научио да црта.

 

Среда, 28. септембар, Крагујевац

Радионица: Физика брејкденса, визуелизација и пренос звука

Кроз ове радионице учесници ће имати прилику да на занимљив начин споје физику са покретом, музиком, звуком, ветром, параглајдингом… Видеће демонстрацију параглајдинг крила и упознати се теоријом летења. Упознаће елементе фигура у брејкденс плесу са силама, моментима силе и ротацијама које настаје, а сазнаће и како се звук преноси акустичним сферним огледалима.

 

Среда, 28. септембар, Кикинда

Научна шетња: Ki Explorer

Учесници ће на основу постављених питања и краћих описа бити упућени до одређене локације на кикиндском тргу. На локацији ће пронаћи QR код који ће им отворити нова питања из области науке у вези са објектом код ког се налазе. Током ових активности учесници ће критичким размишљањем долазити до закључака на које начине су се приликом изградње насеља Кикинда преплитале наука и уметност

 

Четвртак, 29. септембар, Рановац

Научна шетња: Векови обојени уметношћу

У својеврсном путовању кроз историју, које ће водити од пећинских цртежа, средњовековних манастира, преко ренесансних дела, па све до стрипова двадесетог века, посетиоци ће имати прилику да се опробају у улози уметника у различитим временским периодима, а кроз ово путовање ће их водити ученици у улози чувених уметника који ће презентовати своја дела (слике, цртеже, макете манастира, стрипове…). Циљ активности је да прикаже значај уметности кроз сва историјска раздобља и њену уску повезаност са историјским процесима у којима је настала.

 

Четвртак, 29. септембар, Горњи Милановац

Радионица: Дизајн, дигитализација и стварање Забавника

Завршени, дизајнирани забавници су спремни за штампање! Ученици Гимназије се упознају са даљим настанком стрипа или часописа. У уметничкој радионици „Дар” ће упознати основе дизајнирања и штампања у дигиталном формату. Овде ће настати и наш Забавник који ће бити изложен милановачкој публици у самој Ноћи истраживача. Сваки ученик уредиће своју страну Забавника у којој је истражио једно животно или научно питање. Ученици средњих школа имаће прилику да се кроз предавање, а затим и радионицу упознају са основним карактеристикама ликовне уметности, али и графичког дизајна у атељу „Дар”, који се годинама уназад бави овом делатношћу. Поред позваних средњошколаца, радионица ће бити отворена за све заинтересоване грађане и децу које ова тема занима.

 

Више о програму Ноћи истраживача истражите на линку.

подели