U susret trinaestoj po redu Evropskoj noći istraživača u Srbiji, koja će se održati 30. septembra, već od ponedeljka, 26. septembra, odvijaće se program u devet naučnih klubova: u Kikindi, Šapcu, Ranovcu, Kragujevcu, Kruševcu, Čačku, Nišu, Leskovcu i Gornjem Milanovcu publiku čekaju naučnice i naučnici – svako može biti deo tima Noći istraživača!

 

Ponedeljak, 26. septembar, Leskovac

Radionica: Mali likovni atelje

Da li ste znali da su mnogi umetnici, pored toga što su se bavili umetnošću bili i vizionari? Leonardo da Vinči je čak 300 godina pre izgradnje i izuma skicirao bicikl, automobil, podmornicu, helikopter i padobran. Koliko je Da Vinči bio ispred svog vremena, govori nam i činjenica da se školovao od kuće, ali je ipak postao i ostao jedan od najvećih pronalazača, kako u umetnosti, tako i u nauci. Bio je sposoban da jednom rukom piše, drugom slika, i to sve u isto vreme! Kroz ovu radionicu zaplovićemo vremenom, upoznati se sa njegovim izumima i slikarskim delima i upozati slikarsku tehniku  slikanja jajčanim temperama, koju je koristio i sam Leonardo. Uz pomoć „unikatnog“ recepta vizantijskih umetnika – jaja i pigmenta – malim umetnicima daćemo ulogu vizantijskih i renesansnih umetnika koji će se oprobati u doslikavanju portreta koje je naslikao Da Vinči.

 

Ponedeljak, 26. septembar, Kruševac

Radionica: Kad nauka progovori bojama

Ljudi su koristili prirodne boje hiljadama godina. Gde možemo naći prirodne boje, u kojim delovima biljaka se mogu naći, koje biljke daju koju boju, na koji način možemo napraviti jestive boje – teme su radionice „Kad nauka progovori bojama“. Nakon eksperimenata, upotrebom prirodnih i jestivih boja učenici će imati prilike da izrade svoje kreativne likovne radove.

 

Utorak, 27. septembar, Gornji Milanovac

Radionica: Robotika za najmlađe

Jedinstvena radionica „Robotika za najmlađe“ namenjena za grupu dece vrtićkog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta na kojoj će imati priliku da se upoznaju sa robotima za decu, njihovim karakteristikama, mogućnostima korišćenja, razvijanju logičkog razmišljanja kroz igru. Članovi tima Impuls centra osmislili su robota za najmlađe. Oni će na radionici upoznati decu sa njihovim novim prijateljem i njegovim edukativno-igrovnim mogućnostima. Radionica je otvorenog tipa i odvija se u prostorijama Impuls centra.

 

Utorak, 27. septembar, Šabac

Radionica: Kakvu tajnu krije Van Gogovo Zvezdano nebo

Na čuvenom platnu postimpresionističkog slikara krije se odgovor na pitanje o kojem fizičari i matematičari još uvek polemišu Zašto relativitet i zašto turbulencija? Turbulenciju je teško objasniti iz matematičke perspektive, ali postoji mogućnost da kroz umetnost pokažemo šta je ona zapravo. Pogledaćemo kratak film o misterijama koje se kriju na ovom poznatom platnu, na kom je Van Gog prikazao misterioznost pokreta, tečnost i svetlost.

 

Sreda, 28. septembar, Čačak

Radionica: Zlatna nauka

Na ovoj radionici biće predstavljeni naučni prikaz i primena zlatnog preseka, proporcija u umetnosti, nauci i svakodnevnom životu, a učesnici će se upoznati i sa Fibonačijevim nizom. Prikaz i povezanost niza i preseka predstavljeni su na fotografijama. Učesnicima se objašnjava proces rada i kreativna izrada rotacione skulpture koja predstavlja zlatni presek. Rotacijom skulpture dobijamo šest različitih varijacija, šest različitih slika.

 

Sreda, 28. septembar, Niš

Naučna šetnja: Ars longa vita brevis

Putovanje kroz muzej na daskama koje život znače

Jupiter na prestolu, jedan od najvrednijih predmeta iz antičke zbirke i zaštitnik niškog Narodnog muzeja, zapravo je vodič kroz muzejski zabavnik. Za Noć istraživača 2022. godine u formi muzejskog teatra, kostimirani u nošnje iz različitih perioda, kustosi će sa decom izvesti igrokaz i probati da odgovore na pitanja koja postavljaju car Konstantin i carica Jelena. Kroz svet muzeja, decu u ovom igrokazu vodi Jupiter, upoznajući ih sa umetničkim i kulturnim nasleđem, pokazujući da je nauka uticala na umetnost otkad je čovek naučio da crta.

 

Sreda, 28. septembar, Kragujevac

Radionica: Fizika brejkdensa, vizuelizacija i prenos zvuka

Kroz ove radionice učesnici će imati priliku da na zanimljiv način spoje fiziku sa pokretom, muzikom, zvukom, vetrom, paraglajdingom… Videće demonstraciju paraglajding krila i upoznati se teorijom letenja. Upoznaće elemente figura u brejkdens plesu sa silama, momentima sile i rotacijama koje nastaje, a saznaće i kako se zvuk prenosi akustičnim sfernim ogledalima.

 

Sreda, 28. septembar, Kikinda

Naučna šetnja: Ki Explorer

Učesnici će na osnovu postavljenih pitanja i kraćih opisa biti upućeni do određene lokacije na kikindskom trgu. Na lokaciji će pronaći QR kod koji će im otvoriti nova pitanja iz oblasti nauke u vezi sa objektom kod kog se nalaze. Tokom ovih aktivnosti učesnici će kritičkim razmišljanjem dolaziti do zaključaka na koje načine su se prilikom izgradnje naselja Kikinda preplitale nauka i umetnost

 

Četvrtak, 29. septembar, Ranovac

Naučna šetnja: Vekovi obojeni umetnošću

U svojevrsnom putovanju kroz istoriju, koje će voditi od pećinskih crteža, srednjovekovnih manastira, preko renesansnih dela, pa sve do stripova dvadesetog veka, posetioci će imati priliku da se oprobaju u ulozi umetnika u različitim vremenskim periodima, a kroz ovo putovanje će ih voditi učenici u ulozi čuvenih umetnika koji će prezentovati svoja dela (slike, crteže, makete manastira, stripove…). Cilj aktivnosti je da prikaže značaj umetnosti kroz sva istorijska razdoblja i njenu usku povezanost sa istorijskim procesima u kojima je nastala.

 

Četvrtak, 29. septembar, Gornji Milanovac

Radionica: Dizajn, digitalizacija i stvaranje Zabavnika

Završeni, dizajnirani zabavnici su spremni za štampanje! Učenici Gimnazije se upoznaju sa daljim nastankom stripa ili časopisa. U umetničkoj radionici „Dar” će upoznati osnove dizajniranja i štampanja u digitalnom formatu. Ovde će nastati i naš Zabavnik koji će biti izložen milanovačkoj publici u samoj Noći istraživača. Svaki učenik urediće svoju stranu Zabavnika u kojoj je istražio jedno životno ili naučno pitanje. Učenici srednjih škola imaće priliku da se kroz predavanje, a zatim i radionicu upoznaju sa osnovnim karakteristikama likovne umetnosti, ali i grafičkog dizajna u atelju „Dar”, koji se godinama unazad bavi ovom delatnošću. Pored pozvanih srednjoškolaca, radionica će biti otvorena za sve zainteresovane građane i decu koje ova tema zanima.

 

Više o programu Noći istraživača istražite na linku.

podeli